Русия гради армада в космоса 27.12 | 17:04

През 2020 г. страната ще разполага с орбитална групировка от 113 апарата

От Георги Георгиев

До седем години Русия ще разполага с орбитална групировка от 113 апарата, съобщи на правителствено заседание ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"След като бъде реализирана правителствената програма ще бъде разположена орбитална групировка от 95 космическа апарата до 2015 година и от 113 апарата до 2020 година" изтъкна Поповкин.

Приоритетната държавна програма ще бъде обезпечаването на присъствието на Русия в космическите проекти, гарантиращи доставянето в орбита на спътници и други апарати, удовлетворяването на потребностите на науката, осъществяването на пилотирани полети.

"Защо този е последният, трети приоритет? Защото по принцип до 2020 година основно ние ще се съсредоточим в експлоатацията на Международната космическа станция. През това време планираме да разработим пилотирани средства, които ще бъдат разгърнати и реализирани след 2020 година", заяви ръководителят на руското космическо ведомство, цитиран от БТА.

Основният проблем на отрасъла според Поповкин е липсата на готовност от страна на руската космическа промишленост да отговори на съвременните изисквания. Тя отстъпвала от новите потребности в бранша и от световния космически пазар.

Но тези слабости в скоро време щели да бъдат преодолени, тъй като били набелязани необходимите мерки, каза в заключение Поповкин.

Водещи

Най-четени