Система нa BMW позволява на колите да общуват помежду си 25.10 | 12:11

Возилата ще се предупреждават едно друго за опасности на пътя

От Георги Георгиев

Германският автомобилен концерн BMW предприема стъпки към едно бъдеще, в което превозните средства ще могат да комуникират помежду си и така да сведат опасните ситуации на пътя до минимум, пише DigitalTrends.com.

Наречена уместно "комуникация тип Car-to-X”, новата технология ще позволи например при пускане на мигач за ляв завой на натоварен път, шофьорът да получава информация върху арматурното за приближаващите коли от насрещното движение. Така той ще може да прецени максимално адекватно кога може да извърши безопасна маневра.

Тази функция може да се окаже безценна в ситуации, в които имате ограничена видимост на пътното платно, причинена например от остър завой или голяма сграда. Същата концепция може да бъде приложена успешно при излизането на натоварен път от пресечка или от мястото, където сте паркирали.

Инженерите на BMW също така планират създаването на технология, която да предупреждава останалите шофьори за различни опасности на пътя, като неблагоприятни атмосферни условия, натоварен трафик и възникнали пътни инциденти.

Така, ако вашата кола попадне на заплаха на пътя, тя автоматично ще изпрати предупреждение към следващото возило, което ще достигне опасното място.

Новата технология ще може да се използва от полицията и другите автомобили на спешните служби, които например ще изпращат на шофьорите предупреждения да отбият встрани от пътя за проверка или да освободят платното. От BMW се надяват да изпробват тази технология и към системата от светофари в градовете.

Към момента Car-to-x комуникацията оперира през GSM мрежите или през WLAN, като втората система по-бърза и подходяща за предаване на данни между автомобилите в реално време.

Водещи

Най-четени