Скоро Земята ще бъде пренаселена. Ето алтернатива за оцеляване 12.04 | 12:57

Подробен анализ на вертикалното земеделие

От Александър Бакалов

Дори и според най-оптимистичните прогнози, до няколко десетилетия, населението на родната ни планета ще достигне 3 милиарда души. Анализаторите (както, прочее, и фантастите) смятат, че до 2050 година близо 80% от тези 3 милиарда ще живеят в огромни урбанистични центрове, в каквито ще се превърнат така или иначе гигантичните съвременни мегаполиси. 

На човечеството ще му е необходима толкова нова обработваема площ, колкото е размерът на най-голямата държава в Южна Америка - Бразилия... + още 20%.

Днес данни на НАСА сочат, че 80% от земята, годна за земеделие, вече се използва за отглеждане на различни култури, като минимум 15% от тази площ не се е използвала както трябва.

По всичко личи, че бъдещето не е толкова светло, колкото ни се иска да бъде. Какво можем да направим ние, хората, като най-интелигентните същества на красивата планета Земя, за своето собствено и нейното оцеляване?

Примерно да отглеждаме храната си по нов начин.

Напоследък вертикалното земеделие се превръща във все по-изследвана алтернатива на аграрното развитие. Всъщност концепцията за земеделие на закрито не е нова и се експлоатира десетилетия наред за отглеждането на плодове, зеленчуци, подправки.

Новото в случая идва с необходимостта тази идея така да се подобри, че да е способна да изхранва 3 милиарда души. Ето защо една вертикална ферма трябва да отговаря на високотехнологичните стандарти днес, следвайки логиката на утрешния ден.

Може да прочетете подробен анализ на тази иновативна форма на земеделие в Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени