В Китай създадоха супергероя на оризовите култури 11.04 | 14:47

Новият хибриден сорт ще дава близо тройно повече продукция за хектар

От Александър Бакалов

Китайски учени създават нов сорт супер ориз, който ще дава по 14,9 тона продукция от един хектар, за разлика от обичайните 4 тона, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на вестник China Daily Министерството на селското стопанство на КНР е стартирало проект по разработката на свръхпродуктивен хибрид в  провинция Хайнан.

Осъществяването на идеята ще отнеме от 5 до 8 години.  Проектът ще се ръководи от известния китайски учен-агроном Юан Лунпин, който в страната е известен като "бащата" на първия хибриден ориз, селектиран от него през 70-те години на миналия  век. 

Оризът е най-важният хранителен продукт за повечето жители на Китай. Според експерти новият сорт ще даде възможност на страната напълно да задоволи нуждите на населението от зърнената култура, без да прибягва до внос. 

Супер оризът ще се отглежда в основните провинции, производители на културата. При създаването на новия хибриден сорт особено важно ще е той да е устойчив на болести и на вредители, отбелязва китайският вестник. 

В Китай сега са регистрирани 108 сорта "хибриден супер ориз", получени в средата на 90-те години на миналия век, научаваме от БТА. 

Водещи

Най-четени