Следи от въглерод на Марс 04.12 | 14:56

Марсоходът Curiosity се е натъкнал на различни елементи, но не и на органични вещества

От Георги Георгиев

Образците от марсиански грунт, които са анализирани от приборите на марсохода Curiosity през последните седмици, съдържат различни химични вещества, но сред тях не са открити следи от марсиански органичен материал.

Това съобщи на пресконференция в Сан Франциско Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА в Пасадена, предадоха световните информационни агенции цитирани от БТА. Нейните специалисти ръководят изследователската мисия на космическия апарат.

Марсоходът обаче се е натъкнал на следи от въглерод, като за учените все още е неясно дали този градивен елемент за живота на Земята е изиграл подобна роля и на Марс.

Ако има органичен въглерод, но няма вода, няма да възникне обитаема среда от земен тип, изтъкват специалистите. А дори и да има въглерод и вода, са необходими и други химикали като сяра, кислород, фосфор и азот, за да се формира и еволюира живот.

На пресконференцията специалистите на НАСА разказаха за работата на марсохода. Използвайки различни инструменти, Curiosity е анализирал марсианския грунт и се е натъкнал различни химични вещества в малка концентрация. Сред тях са и субстанции, съдържащи вода, сяра и хлор. Образците грунт представляват смес от марсиански пясък и прах, взети от местността Rock Nest в кратера "Гейл".

В следствие на анализа приборите на марсохода са установили, че приблизително половината от веществата, открити в грунта, се срещат също в обикновените вулканични проби. Другата половина са аморфни материали, подобни на стъклото.

Curiosity е първият марсоход, притежаващ способността да анализира с апаратурата си образци от грунта и да открива органични вещества. Според учените към този момент няма доказателства за марсиански органични вещества в кратера "Гейл", но търсенето продължава.

Все пак e възможно шестколесната лаборатория да открила органични вещества на Червената планета. На експертите на НАСА обаче ще са им необходими допълнителни изследвания, за да изключат вероятността въпросните вещества да са попаднали на Марс заедно с космическия апарат.

"На борда на марсохода има много чувствителна апаратура, ние открихме прости органични вещества, но трябва да установим дали те не са пристигнали от Земята" - заяви пред журналисти научният ръководител на проекта Джон Гротцингер.

По думите му намерените органични съединения са перхлорати - съединения на хлор, водород, въглерод. Те биха могли да попаднат на Марс и с метеорити, които съдържат въглеродни съединения, например въглеродни хондрити.

Ако бъде доказано, че органичните вещества са наистина марсиански, ще трябва да бъде установено дали те са с биологичен произход или не.

Въпреки че първият лабораторен анализ на грунта мина без сензации, според учените той е важен етап, тъй като позволи да бъдат проверени научните изследователски системи на Curiosity.

Специалистите припомнят, че марсоходът работи на Червената планета само от 4 месеца, а мисията е разчетена за 2 години, така че значителните открития тепърва предстоят.

Марсоходът кацна на Марс на 6 август тази година. Главната цел на експедицията за 2,5 млрд. долара е да установи дали там някога са съществували условия за зараждане на живи организми.

Водещи

Най-четени