Софтуер от „Специален доклад“ се появи в реалния свят 23.07 | 15:55

Нова програма позволява бързото преглеждане на големи по обем данни

От Георги Георгиев

 Спомняте ли си онази сцена в "Специален доклад" (Minority Report), в която героят на Том Круз преглежда видео материали върху голям екран, използвайки единствено жестове на ръцете си?

Е, технология, която позволява подобна ръчна манипулация, вече се появи в реалния свят, информира AFP.

Интерфейсът на иновативната програма g-speak е създаден от компютърния специалист Джон Ъндеркофлър, а щатската компания Oblong Industries се е погрижила софтуерът да бъде комерсиализиран и по този начин да стане достъпен за скоростното преглеждане на големи по обем данни.

Наред с това g-speak ще може да бъде използвана и за нуждите на различните сили за сигурност, но не за засичане на престъпления, какъвто е случаят във филма на Стивън Спилбърг.

Освен за скоростно сърфиране, с помощта на жестове, g-speak разполага и с възможност за видео конферентна връзка, през която участниците ще могат да споделят информация през най-различни устройства, включително смартфони и таблети. Програмата ще позволява всички данни да бъдат показвани и обработвани едновременно върху голям видео екран.

"Смятаме, че бъдещето на компютърните системи е възможностите за свързването на множество потребители, екрани и устройва в едно", коментира изпълнителният директор на Oblong Куин Крамър.

"Тази система ще помогне при справянето с проблеми, породени от големите по обем данни".

Водещи

Най-четени