Скоро ще местим снимките от един екран на друг с "голи ръце" 19.05 | 19:38

За да прехвърлите даден файл ще трябва просто да го „хванете“

От Виолета Малинкова

Японската технологична компания NEC представи технология, която позволява да управлявате вашия телевизор, мобилен телефон или таблет само с помощта на жестове, съобщава Phys.org.

Системата постига ефекта посредством камера, разпознаваща триизмерните форми и техните движения и проектор, който може да прожектира образа на дадено входящо устройство (като например клавиатура), върху почти на всяка повърхност.

Потребителите могат да избират конкретна функция само с едно движение. Новата технология значително опростява обмена на данни между различните устройства. Например, за прехвърляне на файл от вашия компютър към таблета ви, трябва просто да "хванете" иконата му на екрана, да преместите ръката си на получаващото устройство и да го "освободите".

От компанията-производител заявиха, че въпреки значителното развитие на технологиите към момента, те все още са ограничени от използването на входящо устройство за тяхното управление и от наличието на дисплей за визуализацията им.

От NEC допълниха, че нововъведението им ще позволи създаването на устройства, които да бъдат контролирани изцяло чрез жестове от потребителите – без използването на входящи устройства, като клавиатура и мишка. Това би направило взаимодействието ни с машините по-естествено.

Целта на компанията е развитие на технологията, така че тя да може да се използва и за устройства, които не разполагат с дисплеи, като например лампите и климатиците вкъщи.

Водещи

Най-четени