Суперкомета ще ни навести през 2013 г. 28.12 | 13:11

Комета ISON обещава невиждано небесно шоу, светейки по-силно от Луната

От Георги Георгиев

Астрономи по целия свят следят комета, която през 2013 г. се очаква да свети по-силно от Луната. Кометата ISON, която беше открита от руски астрономи, ще се вижда с невъоръжено око през ноември 2013 г. в Северното полукълбо, като ще е толкова ярка, че е възможно да се откроява и през деня, съобщи в. Daily Mail, цитиран от БТА.

Очаква се това да е най-ярката комета от много десетилетия, а вероятно и от цял век. Кометата сега е зад Юпитер. Когато доближи Земята, "мръсната снежна топка" ще направи впечатляващо шоу. Нейната опашка ще се очертае като светлината от фенерче на небето над хоризонта.

След това ще се завърти около Слънцето, ще премине край него на около 3 милиона километра, много по-близо от която и да е планета, и отново ще се появи на хоризонта, като ще се насочи на север към Полярната звезда.

Орбитата на кометата показва, че тя е дошла направо от облака на Оорт - област от ледени обекти около Слънчевата система. Последният ни посетител оттам дойде през 2009 г. Това беше зелената комета Люлин, която имаше две опашки.

Както и при Люлин, интензивната топлина при преминаването на кометата ISON край Слънцето ще изпари част от твърдата ледена обвивка, което ще освободи уловения от тях прах. Така ще се получи изключително ярка опашка.

Кометата ISON ще започне да става по-ярка, когато достигне орбитата на Юпитер. Тогава Слънцето ще започне да топи леда в нея и да го превръща в газ. Очаква се тя да стане по-ярка от "най-зрелищната комета на миналия век" Макнот, която блестеше по-силно от Венера през 1965 г. Тя ще направи първото си пътешествие около Слънцето и затова вероятно ще съдържа летливи газове, които другите комети, приближавали се вече към нас, нямат.

Това ще даде на специалистите представа за материала във външната част на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години, когато ISON се е образувала.

Водещи

Най-четени