Създадоха 18-каратово злато, по-твърдо от закалена стомана 17.12 | 09:35

Швейцарски учени разбиха мита, че златото винаги е мек материал

От Георги Георгиев

Учени от Политехническия университет в Лозана (EPFL) успяха да създадат 18-каратово злато, което е по-твърдо от закалена стомана и на практика не може да бъде надраскано.

Комбинирайки сплав от злато с борен карбит (изключително твърда керамична сплав, използвана за бронирани жилетки), учените успели да създадат най-твърдото 18-каратово злато (сплав, в която златото е 75 %) в света.

С ниво на твърдост от 1000 по метода на Викерс, новата сплав е по-твърда от повечето закалени стомани (средно 600 по Викерс). Поради тази причина златото е почти невъзможно да бъде одраскано освен с диамант. Новият материал е разработен съвместно с швейцарския производител на часовници Humboldt, който възнамерява да го вложи в своите златни модели.

Процесът на разработване на новото свръхтвърдо злато е относително сложен. Учените използвали борен карбит на прах, който нагрели до температура от почти 2000°C. При тази температура той оформил материал със здрава гъбеста структура.

В така оформения борен карбит учените вкарали под много високо налягане разтопено 24-каратово злато. След изстиването на сместа се получил плътен композитен материал с изключителна здравина и твърдост.

Изследователите от EPFL не са първите в света, които експериментират с различни материали с цел да създадат по-устойчиво на физическо натоварване злато. Те обаче са първите, които успяват да постигнат подобна твърдост при 18-каратовото злато.

Като за начало новият материал ще бъде използван за направата на златните швейцарски часовници на Humboldt. Първите модели от тях ще бъдат представени през 2012 г. по време на световното изложение за часовници и бижута BaselWorld в Швейцария.

Водещи