Създадоха изпарител от наночастици 09.07 | 11:43

В основата му са кухи наносфери от злато със специални размери и форма

От Антония Михайлова

Американски учени създадоха наночастици, които са способни да поглъщат светлината и да използват енергията й за превръщане на водата в пара. Това ще помогне да се създадат компактни очистители на вода, изпарители и автоклави, работещи с енергия от Слънцето, се казва в статия, публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Наночастиците от злато или сребро са способни да поглъщат видимата светлина и да я предават във вид на други форми на излъчване. В това време на повърхността на метала възникват т.нар. плазмони – колебания на електроните, способни да поглъщат и изпускат енергия. В последите години учените се опитват да ги използват за производството на електричество или топлина.

Екипът физици под ръководството на Наоми Халас от университета Райс в Хюстън (САЩ) създали прототип на оригинален изпарител, разработвайки особени наночастици, способни да поглъщат енергията на слънчевите лъчи в широк спектър и да я превръщат в топлина.

В основата му са кухи наносфери от злато със специални размери и форма, които поглъщат светлината и я превръщат в топлина. За пълноценната работа на тези наночастици е необходимо събиращо светлината устройство, чиято роля може да изиграе вдлъбнато огледало.

Според Халас и колегите й изобретението е способно да произвежда пара дори от вода, чиято температура е далече от кипенето и се намира много близо до точката на замръзване. И при високи, и при ниски температури на водата наночастиците генерират пара, нагрята до 115-135 градуса по Целзий, което е достатъчно за стерилизиране на медицински инструменти, почистване на отпадни води и приготвяне на храна.

Учените са използвали тези наночастици за създаването на два прототипа – "слънчев" автоклав и изпарител, успешно унищожаващи бактериите, използвани за проверка на качеството на стерилизация. Изследователите смятат, че подобни уреди могат да се използват в страните от третия свят, където има проблеми с източниците на електричество, отбелязва РИА Новости.

Водещи

Най-четени