Създадоха комари, неспособни да пренасят малария 14.06 | 08:23

Генно модифицираните насекоми могат да спасят живота на милиони

От Георги Георгиев

Учени създадоха генно модифицирани комари, които са неспособни да инфектират хората с паразита, предизвикващ малария, съобщава Phys.org. Така те се надяват да атакуват успешно един от най-сериозните проблеми на общественото здраве.

Антъни Джеймс и колегите му от Калифорнийския университет в Ървин и Института "Пастьор" в Париж са създали трансгенетични екземпляри на комари от вида Anopheles stephensi – основен източник на малария в Индия и Близкия изток.

Новосъздадените екземпляри са способни да увредят развитието на човешката форма на маларийния паразит. което означава, че това поколение комари не може да пренася заболяването чрез смучене на кръв от хора.

Това е първият генетично променен комар, който не пренася заразата, и същевременно е способен да оцелява в диви условия, както и да запазва жизнеспособността си през поколенията, коментира Джеймс, който е професор по микробиология и молекулярна генетика.

Днес над 40% от световното население живее на места, на които съществува риск от заразяване с паразита Plasmodium falciparum. Според статистики между 300 и 500 милиона души се разболяват от малария всяка година. Един милион от тях умират, като това най-често са пеленачета, малки деца и бременни жени – повечето от тях живеещи в Африка.

Антъни Джеймс обяснява, че едно от предимствата на новия генетичен метод е, че той може да бъде приложен върху десетки различни типове комари, които са гостоприемници и преносители на маларийния паразит.

Изследователите създават подхода си благодарение на изучаването на мишки. Гризачите, които са били инфектирани с човешката форма на маларията, създават антитела, които унищожават паразита.

Екипът на Джеймс използвал молекулярните компоненти на мишата имунна система и създали гени, които могат да предизвикат подобна реакция и при комарите. Така веднъж навлязъл в тялото на комара, паразитът на маларията бил атакуван и неутрализиран от имунната система до степен, че да стане безопасен за хората.

Водещи

Най-четени