Създадоха сьомга от клетки на пъстърва 15.01 | 12:25

Учените са на мнение, че технологията може да се използва за спасяване на застрашени видове

От Кремена Бедерева

Японски учени успяха да създадат вид сьомга, като за целта използваха репродуктивни клетки на дъгова пъстърва, съобщи AFP. Учените са на мнение, че технологията може да се използва за спасяване на застрашени видове.

Методът е надежден - във всеки един момент можем да създадем сперматозоиди, яйцеклетки и сьомги, заяви проф. Горо Йошидзаки от Токийския университет за морски науки и технологии. Методът се състои в това да се замразят тестиси на сладководна японска сьомга, а след това от нея да се отнемат репродуктивни клетки и да се имплантират у дъгова пъстърва.

Тези клетки, наречени сперматогони, се комбинират с клетки на пъстървата, за да се генерират сперматозоиди у мъжките екземпляри и напълно функциониращи яйцеклетки у женските.

"Възможно е сперматозоидите и яйцеклетките да се смесят ин витро, за да се създаде японска сьомга", поясни проф. Йошидзаки. " Установихме също, че технологията е приложима и при риби-балон фугу. Те са високо ценени от любителите на кулинарното изкуство, но съдържат отрова, която трябва да бъде отстранена предварително от специалист."

Ученият, който е в основата на проект за спасяване на застрашени видове, възнамерява да провери дали същият метод може да бъде приложен при бозайници и влечуги, допълва БТА. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Водещи

Най-четени