Създадоха универсална ваксина против грип? 08.06 | 16:26

Ваксината VAX102 има потенциал да се превърне в панацея срещу грипните епидемии за години напред

От Георги Георгиев

Учени от университета в Тексас работят над създаването на универсална ваксина против инфлуенца, която атакува протеин общ за всички щамове на грип тип A, пише Medical Express.

Ако се докаже, че е ефективна, новата ваксина може да елиминира практиката за създаване на нова ваксина всяка година, която да мобилизира организма срещу "актуалните" грипни щамове, които ще се разпространяват през сезона.

Кандидатът за универсална ваксина, позната като VAX102, атакува протеина M2e, който се намира върху повърхността на всички щамове на вируса на инфлуенцата и е останал напълно непроменен от 1918 година насам. Така ако се окаже ефективна и безопасна за човешкото здраве, ваксината няма да се нуждае от ежегодна актуализация. Тя ще атакува универсалното слабо място на всички щамове на вирусите, които в последствие ще могат лесно да бъдат откривани и унищожавани от имунната система.

Следващата важна стъпка в разработването на универсална ваксина ще бъде определянето на степента, в която ваксината може да бъде ефективна срещу инфекцията от инфлуенца. Бъдещи проучвания също ще проучат трайността на реакцията на антителата и на протеините, изпускани в организма като част от реакцията на имунната система.

Според учените създаването на универсална ваксина срещу инфлуенца, която да бъде произвеждана бързо и евтино чрез проста бактериална ферментация, ще позволи изцяло нов подход към контрола върху грипните епидемии на глобално ниво за много сезони напред.

Клиничните изпитания са проведени от университета в Тексас в сътрудничество с биотехнологичната компания VaxInnate и са финансирани от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс с гранд от 9,5 милиона долара.

Водещи

Най-четени