Тениска, която следи всеки ваш мускул 14.03 | 14:57

Иновативната дреха помага за прецизно изпълняване на физически упражнения

От Георги Георгиев

Американската дизайнерската компания Artefact представи нова концепция в облеклото – спортната тениска за пилатес Move, която е способна да следи движението на всеки мускул. Така тя ще следи и коригира позицията на тялото ви по време на упражнения и същевременно няма да изглежда така, сякаш върху себе си носите цял компютър, твърдят нейните създатели, цитирани от Cnet.com.

С разработката си Artefact се присъединява към технологичните гиганти като Google и производители на спортни облекло като Nike, които наливат милиони долари в преносими компютърни системи, следящи различни телесни параметри по време на тренировки или просто при ежедневна употреба.

В основата на иновативната тениска Move стои опитът на нейната създателка Дженифър Дармур, която е дългогодишен дизайнер на облекла. С помощта на набор от дискретни сензори Дармур създава дреха, следяща позицията на тялото във всеки един момент. Информацията ще бъде изпращана към iPhone или iPad, които ще я обработват с помощта на специално приложение.

Така, по думите на Дармур, Move ще превърне тялото ви в част от комплексен интерфейс, който ще контролира прецизността на правените пилатес упражнения.

За момента идеята зад иновативната тениска не е толкова да се прави нов бизнес, а да се експериментира с основните принципи, които стоят зад бъдещото използване на подобни компютърни системи сред широк кръг от потребители.

Водещи

Най-четени