Технология засича химикали по зеленчуците на място 09.06 | 16:40
С новия портативен спектрометър ще отпадне нуждата храните да се анализират непременно в лабораторни условия
Екип на американския университет Пардю създаде миниатюрен масов спектрометър, който може да се използва в супермаркетите за проследяване на остатъчни следи от химикали върху плодовете и зеленчуците, произведени по стандартен или органичен начин, пише physorg.com.
В първият си опит извънлабораторни условия, учените успели да идентифицират специфични химически остатъци върху ябълки и портокали в рамките на няколко минути. Тестът се провел още на рафтовете на магазина, без да се налага плодовете да се белят или с други думи казано - да се подготвя мостра за изследване.
Учените се надяват в бъдеще устройството им да позволи изследването на храни извън лабораторията в реални условия. Така ще да бъде определено максимално точно моментното реално състояние на продукта, който иначе може да се развали по време на пренасянето и престоя си в лабораторията.
Технологията притежава капацитета да открива и следи от потенциално опасни бактерии като E-коли или салмонела, като тестът ще отнема едва няколко минути, вместо сегашните часове и дни.
Масовата спектрометрия е често използван метод за анализ, познат със своята чувствителност и точност. Повечето достъпни устройства обаче изискват пробата да бъде специално подготвена и поставена във вакуумна камера, преди да бъде анализирана.
За да избегнат тази процедура учените създали техника, наречена атмосферна йонизация, която позволява анализът да бъде извършен във въздушна среда директно върху повърхността на изследвания продукт.
Друго важно предимство на новото устройство е че за разлика от стандартните спектрометри, тежащи по 140 кг, портативният вариант е с размерите на кутия за обувки и тежи едва 10 кг.
За да го направят уреда толкова удобен, учените обаче трябвало да направят компромис с точността, която е по ниска от тази на стандартните модели. Все пак мини спектрометъра е напълно достатъчен за първоначален химически анализ и за определяне кога е нужно допълнително тестване.
"Понякога резултатите от тестовете (на храни) излизат прекалено късно – в момент, когато храната е вече с изтекъл срок. Това може да представлява сериозен проблем" казва координаторът на програмите за пестициди към университета Пардю Фред Уитфорд. "Към момента едва 2 процента от храните (в САЩ) се изтеглят от пазара за тестване. По-бързите и евтини тестове ще позволят взимането на повече проби", заключава Уитфорд.
Водещи
-
Колко дълго издържат яйцата в хладилника?
По-специално експертът по храните Закари Картрайт обясни колко дълго всъщност издържат яйцата...
20.11 | 11:59
-
Служители в администрациите протестират в цялата страна, настояват за ръст на заплатите с 20%
Ирина Ангелова допълва, че ниските доходи ги принуждават постоянно да се лишават и да търсят...
20.11 | 11:45
-
Синът на Алена: Сърцето ми е разбито, обичам те безкрайно!
Роднини, близки и познати се сбогуваха с най-обичаната и известна астроложка на България...
20.11 | 11:15
Най-четени
-
Делото срещу бившата полицайка Симона Радева е на финалната права
Обвинението: Стълба за бягство
20.11 | 08:45
-
Времето разделя Балканите - зима на запад, пролетни температури до 20 градуса у нас
Зима в Западните Балкани
20.11 | 08:30
-
Асен Василев: Догодина българите ще живеят по-зле и ще обеднеят
Догодина българите ще живеят по-зле и ще обеднеят, допълни Василев.
20.11 | 09:30
-
Традиции и обичаи за 20 ноември
Едно от големите му заслуги е, че още докато е бил в манастира, той активно проповядвал и...
20.11 | 10:30