Технология засича химикали по зеленчуците на място 09.06 | 16:40
С новия портативен спектрометър ще отпадне нуждата храните да се анализират непременно в лабораторни условия

Екип на американския университет Пардю създаде миниатюрен масов спектрометър, който може да се използва в супермаркетите за проследяване на остатъчни следи от химикали върху плодовете и зеленчуците, произведени по стандартен или органичен начин, пише physorg.com.
В първият си опит извънлабораторни условия, учените успели да идентифицират специфични химически остатъци върху ябълки и портокали в рамките на няколко минути. Тестът се провел още на рафтовете на магазина, без да се налага плодовете да се белят или с други думи казано - да се подготвя мостра за изследване.
Учените се надяват в бъдеще устройството им да позволи изследването на храни извън лабораторията в реални условия. Така ще да бъде определено максимално точно моментното реално състояние на продукта, който иначе може да се развали по време на пренасянето и престоя си в лабораторията.
Технологията притежава капацитета да открива и следи от потенциално опасни бактерии като E-коли или салмонела, като тестът ще отнема едва няколко минути, вместо сегашните часове и дни.
Масовата спектрометрия е често използван метод за анализ, познат със своята чувствителност и точност. Повечето достъпни устройства обаче изискват пробата да бъде специално подготвена и поставена във вакуумна камера, преди да бъде анализирана.
За да избегнат тази процедура учените създали техника, наречена атмосферна йонизация, която позволява анализът да бъде извършен във въздушна среда директно върху повърхността на изследвания продукт.
Друго важно предимство на новото устройство е че за разлика от стандартните спектрометри, тежащи по 140 кг, портативният вариант е с размерите на кутия за обувки и тежи едва 10 кг.
За да го направят уреда толкова удобен, учените обаче трябвало да направят компромис с точността, която е по ниска от тази на стандартните модели. Все пак мини спектрометъра е напълно достатъчен за първоначален химически анализ и за определяне кога е нужно допълнително тестване.
"Понякога резултатите от тестовете (на храни) излизат прекалено късно – в момент, когато храната е вече с изтекъл срок. Това може да представлява сериозен проблем" казва координаторът на програмите за пестициди към университета Пардю Фред Уитфорд. "Към момента едва 2 процента от храните (в САЩ) се изтеглят от пазара за тестване. По-бързите и евтини тестове ще позволят взимането на повече проби", заключава Уитфорд.
Водещи
-
Малките и средни предприятия ще спечелят най-много от влизането ни в еврозоната
Това коментира министърът на икономиката и индустрията Петър Дилов
08.07 | 20:40
-
Нов протест за запазване на българския лев се провежда в столицата
Демонстрацията е подкрепена от партиите "Възраждане", МЕЧ и "Величие"
08.07 | 20:20
-
Асен Василев: Акцията на Антикорупционната комисия в община Варна е политическа атака
Според него зад нея стои Делян Пеевски и кръгът около него
08.07 | 20:00
Най-четени
-
И ЕП гласува ЗА влизането ни в еврозоната (ОБНОВЕНА)
Финалното решение ще вземат финансовите министри на 27-те държави членки на ЕС в Брюксел след...
08.07 | 13:31
-
Протест срещу въвеждането на еврото (ОБНОВЕНА)
08.07 | 14:00
-
Христо Петров: Всеки вика „Махам се", къде се махаш – в еврозоната се махаш
По думите на Петров, "добро ще има направя, ако поне аз им спестя мащабния икономически анализ...
08.07 | 11:30
-
България, добре дошла в еврозоната!, гласи надписът на близо 30-метров транспарант, поставен на сградата "Шарльоман" на Европейската комисия в Брюксел
Сградата "Шарльоман" е първата от комплекса сгради в Брюксел, издигнати за нуждите на...
08.07 | 11:44