Компенсират само за унищожени или изтеглени от пазара зеленчуци 09.06 | 16:31

Ако са продавали на по-ниска цена, ЕС няма да ги компенсира

От Ивелина Георгиева

Българските производители на зеленчуци - домати, краставици, пипер, тиквички и салата, ще бъдат компенсирани за нереализирана или унищожена продукция в периода 26 май – 30 юни заради истерията с новата зараза Ешерихия коли (E.coli).

Това каза днес земеделският министър Мирослав Найденов на среща с браншовите организации в сектора.

Европейската комисия (ЕК) е предложила 210 милиона евро за компенсации, с които ще се покрият 50% от средната за Европейския съюз (ЕС) цена на килограм за петте вида зеленчук.

Министър Найденов даде пример с краставиците като обясни, че средната цена на килограм краставици е 46 евроцента за Европа, а у нас килограма е 90 стотинки.

Така българските производители ще получат по 45 стотинки компенсация от ЕК, което ги задоволява напълно, поясни още земеделският министър.

За референтни стойности са взети пазарните цени на краставиците през юни 2008, 2009, 2010 година.

ЕК е взела решение абсолютно всички производители да бъдат обезщетени, независимо от това дали членуват в браншови организации, съобщи още министър Найденов. За да получат компенсациите си, обаче те ще трябва да докажат, че за периода 26 май – 30 юни тяхната продукция е била изтеглена от пазара или унищожена.

Обезщетения няма да се получават, ако продуктът е продаван на по-ниска цена. Тези производители, които не членуват в браншовите организации, ще трябва да сключат договор с тях или с Разплащателната агенция към ДФ "Земеделие", която ще осъществява и контрола относно декларирането им на загуби, уточни Найденов.

На 7 юни тази година на извънредната среща в Люксембург между министри на земеделието в ЕС се дискутира въпроса дали да бъдат обезщетени само тези производители, които членуват в браншови организации.

В ЕС почти 100 % от тях са членове на неправителствени асоциации, но в България само 0,3 % от производителите на плодове и зеленчуци участват в подобни организации, което е твърде нисък процент.

ЕК ще гласува тези предложения окончателно на 14 юни - вторник, след което средствата могат да бъдат изплатени веднага, посочи Найденов.

Загубите до момента за българските зеленчукопроизводители са около 10 милиона лева. Ако сумата от отпуснатите 210 милиона евро бъде надхвърлена или кризата продължи след юни месец, ЕК е готова да вземе решение за допълнително финансиране на потърпевшите от загубите, добави още земеделският министър.

Преките загуби на сектор "Биопродукти" възлизат на половин милион евро, каза пък Зорница Байчева, която е производител на биохрана. Цените на биопродуктите са много по–високи от останалите плодове и зеленчуци и щетите, които търпи сектора са огромни, коментира Борислав Сандов, организационен секретар на организация "Биопродукти".

Затова от бранша призоваха министъра на земеделието и храните да осигури референтна цена и за тази продукция.

Министър Найденов призова всички да консумират българските зеленчуци, тъй като те са най–качествени и абсолютно безопасни от заразата. Българската агенция за контрол на храните ежедневно извършва проби на зеленчуците и всички те досега са отрицателни.

Водещи

Най-четени