Учените ни обещават батерии с водород в джоба 15.04 | 12:46

С нов метод учените произвеждат безопасно водород от мравчена киселина

От iNews.bg

Нова технология позволява производството на водород от мравчена киселина. Процесът може да се извърши при стайна температура, като не са необходими добавянето на разтворители или други допълнителни вещества.

В основата на технологията са катализатори, поясняват от химическия факултет на Оксфордския университет. Така водородът има потенциал да замести литиевите батерии, например. Учените обещават, че батерия с водородно гориво в джоба ви скоро няма да бъде научна фантастика.

Mетодът се състои от поставяне на атомен слой паладий около сребърни наночастици. Свойствата на двете вещества позволяват превръщането на добавената мравчена киселина във водород и въглероден диоксид при стайна температура.

Преносът и съхранението на органични вещества, каквато е мравчената киселина, е много по-безопасно от преноса на водород. В допълнение процесът на превръщането на киселината във водород е лесен и може да се извършва в малък контейнер. Така могат да се се създадат малки клетки водородно гориво, които са в състояние да заредят мобилните телефони или лаптопите.

При новата технология се отделят само водород и въглероден диоксид, но не и опасни изпарения като въглероден моноксид, добавят учените.

 

 

Водещи

Най-четени