Хвърлете телефона в тоалетната! 18.07 | 07:05

Необичаен метод за зареждане на мобилни устройства

От Антония Михайлова

Учени от Великобритания предложиха необичаен метод за зареждане на мобилни телефони, съобщи ВВС.

Изследователите са разработили първите в света микробни горивни елементи за мобилни устройства, които работят с урина. В такива елементи се използват микроорганизми, произвеждащи електричество.

Специалистите отгледали бактерии на аноди от въглеродно влакно и ги поставили в керамични цилиндри. Буквално това са същите бактерии, които се използват на станциите за очистване на отпадни води. Те разрушават химичните вещества на урината, преминавайки през цилиндрите, и създават малък електрически заряд, който се натрупва на кондензатора. Електричеството се явява страничен продукт от жизнената дейност на бактериите, така че колкото повече урина употребяват те, толкова повече енергия произвеждат.

Първите експерименти били проведени с телефон Samsung. Изработената енергия била достатъчна за писането на SMS-и, за разглеждане на страници в интернет и за кратки повиквания. Създаденото устройство-акумулатор засега е големичко – малко повече от автомобилен акумулатор, но учените са сигурни, че ще могат да направят портативна версия, която да се вгражда в телефона.

Както отбелязват експертите от Bristol Robotics Laboratory, в бъдеще по тази технология се планира създаването на специални устройства, които ще работят изключително с биологични човешки отпадъци и ще осигуряват електричеството в дома. Още сега изследователите водят преговори с компании от САЩ и ЮАР за спонсориране на проекта за така наречената умна тоалетна.

Водещи

Най-четени