Универсалното зарядно за телефони – по-близо от всякога 01.03 | 18:04

Универсалното микро USB зарядно ще пести хиляди тонове отпадъци

От Георги Георгиев

Все по-близо сме до деня, в който ще можем да зареждаме мобилните си телефони с едно зарядно и "офисният" въпрос към колегите "Някой да има зарядно за ...? ще остане в историята.

За да се случи това обаче големите играчи, които тези дни се събраха на Световния мобилен конгрес в Барселона, ще трябва да изминат още път, пише AFP.

Преди три години на същия форум 17 световни производители и големи мобилни оператори се споразумяха да споделят един и същ стандарт за зарядните за новите си модели, които разполагат с микро USB гнездо. Относително скромната цел, поставена тогава от глобалната GSM-асоциация, бе до 2012 година повечето мобилни телефони трябва да станат съвместими с новото универсално зарядно.

Днес резултатите в тази област с противоречиви независимо от силния натиск, налаган от Еврейския съюз, недоволството на потребителите от разнообразните зарядни както и от екологичните проблеми, които ненужните отпадъци генерират.

През 2011 г. Международния съюз по телекомуникации (ITU) призова производителите да споделят едно и също мобилно зарядно до 2014 г. Тогава проучване на университета в Генуа показа, че осем от най-големите играчи на този пазар произвеждат общо 10 вида зарядни.

Ако подобна универсална схема стане повсеместна, то тя ще донесе сериозни екологични ползи. От нея ще бъдат спестени общо 100 хиляди тона отпадъци във вид на работещи зарядни, които се изхвърлят всяка година от потребителите при закупуването на нов телефон, който не работи със зарядното на стария.

Една от сериозните трудности пред възприемането на стандарта от страна на производителите е, че те не желаят да спрат да продават зарядното извън комплекта на новия телефон, коментира Бертран Вили от Sony Mobile France. Проблемът ще се реши в момента когато всички се съгласят да следват тази политика и да превърнат зарядните в отделен артикул на щанда.

Част от производителите вече са направили сериозни стъпки към промяната. От Samsung и Sony Mobile казват, че всичките им модели вече използват универсалното micro-USB слот за зарядно. По оценки на Nokia 70 процента от продадените от нея мобилни телефони за втората половина на 2011 г. са били съвместими с новия стандарт.

Водещи

Най-четени