Четенето на мислите вече не е химера 14.04 | 11:29

Учен иска да манипулира мозъка така, че да променя решенията ви, още преди да сте ги осъзнали

От Георги Георгиев

Тази седмица британският учен от Харвард Габриел Крейман описа пред британската асоциация за невронауки един наистина диаболично звучащ експеримент. Пред колегите си учени Крейман заяви, че ще се опита да промени нечие решение, още преди човекът да осъзнае, че ще го вземе.

Крейман вече успя да демонстрира на практика, че е способен да предсказва решенията, които доброволците ще вземат, още преди те да осъзнаят, че възнамеряват да действат. През 2011 г. той използва ядрено-магнитен резонанс, за да измери активността на индивидуалните неврони при 12 души, болни от епилепсия. Те вече разполагали с импланитирани в мозъка електроди, които имали за цел да идентифицират източника на гърчовете.

За целта на експеримента доброволците били помолени да натиснат бутон. Единственото, което трябвало да направят, било да запомнят позицията на секундната стрелка на часовник пред себе си в момента, в който решат да действат.

Пет секунди преди съответния доброволец да съобщи, че е решил да натисне бутона, Крейман отчитал появата на електрическа активност на мозъка в областта, която отговаряла за стартирането на движения. Подобна активност се наблюдавала и в областта, която контролирала мотивацията и вниманието.

Сега Крейман прави следваща стъпка в експеримента. В случая целта била в момента, в който датчиците установят мозъчна активност, сигнализираща решение за натискане на копчето, на екрана пред доброволеца да се появи сигнал "спри".

До момента експериментът протича изключително успешно. "Засега чуваме хората да ни казват: това беше странно, успяхте да прочетете мислите ми", споделя Крейман.

Наистина, за момента не става въпрос за страшния контрол върху ума, описван в не едно или две произведения, а просто за безобидно четене на мислите. Монетата има и своята светла страна – ако учените разберат какви са точно механизмите на волевите решения, то това знание би помогнало на хора болни Паркинсън или други неврологични заболявания, при които волевият контрол върху движенията се губи.

Водещи

Най-четени