Четириног робот ще броди в АЕЦ "Фукушима" 21.11 | 15:40

Той ще снима в опасните за човека зони с повишена радиация

От Георги Георгиев

Японската корпорация Toshiba представи четириног робот за работа в зоните с висока радиация в авариралите енергоблокове на АЕЦ "Фукушима" 1, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На медиите бе показан първият апарат от тази серия, който засега е предназначен само за наблюдения и измервания. Машината представлява платформа, разположена върху четири високи крака с размери 62 на 59 см и с височина 107 см.

Апаратът е оборудван с камера, дозиметри и други датчици, а също така и с действащ в двойка с него малък робот, предназначен за снимки и измервания в тесни пространства както тръби и разломи.

Благодарение на дизайна си четириногият робот с лекота се придвижва по стръмни стълбища и преодолява големи неравности. Той се движи със скорост 1 км/ч и може да носи полезен товар от 20 кг.

Машината се управлява от оператор с помощта на екран, на който се предава изображението от видеокамерата на робота.

Предполага се, че следващите апарати от тази серия ще могат да поставят защитни екрани, да преодоляват препятствия и да ремонтират повредени тръби.

Към момента в авариралата японска централа действат по-несъвършени измерителни роботи, както и булдозери и друга техника с дистанционно управление.

Водещи

Най-четени