Японски смартфон мери радиация 29.05 | 09:53

Апаратът е разработен от Sharp и Softbank

От Нели Минчева

Японският мобилен оператор Softbank Mobile обяви, че скоро ще пусне на пазара в родината си мултифункционален мобилен телефон, снабден с дозиметър за измерване на радиацията в околната среда.

Това ще е първият по рода си смартфон в световен мащаб, казва пред AFP Масайоши Сон, изпълнителен директор на компанията, уточнявайки, че разработката е следствие от клиентско запитване.

Шефът на Softbank Mobile е един от малкото представители на едрия бизнес в Япония, които усилено защитават идеята за изоставяне на ядрената енергия. Същевременно той е силно ангажиран с различни каузи в помощ на пострадалото японско население след земетресението и цунамито в страната от 11 март 2011 г., които доведоха до разрушения на атомна централа във Фукушима и изтичане на извънредно опасни количества радиация.

Новият телефон ще предлага възможността само чрез натискането на един бутон човек да измери нивата на радиация на дадено място. Потребителят ще може да записва получените данни, които ще се визуализират с датата и часа на измерване.

GPS локализация пък ще позволява наслагването им върху карта и, по този начин, постепенното наслагване на детайлна информация за радиацията в цял един регион – при придвижване на собственика на смартфона.

Телефонът е разработен съвместно с Sharp и ще бъде наличен в мрежата на Softbank от средата или края на месец юли.

Преди време друг японски мобилен оператор - NTT Docomo - представи своя разработка, целяща да помага на хората да мерят нивата на радиация. До този момент обаче става въпрос само за прототип, като устройството освен това е малко по-сложно от идеята на Softbank, тъй като не е интегрирано в самия апарат, а е част от специален калъф за телефон, комуникиращ с мобилно приложение.

Междувременно на пазара се появяват и апарати, работещи с помощта на по-новите модели на iPhone, както и малки индивидуално дозиметри на ниски цени, които привличат немалко търсене на японския пазар.

Ето защо очакванията са, че смартфон с интегриран дозиметър би пожънал голям успех, тъй като хората в страната все още са силно притеснени от последствията от атомната катастрофа и това едва ли ще се промени в близко бъдеще.

Водещи

Най-четени