Ще генерираме ток при ходене 30.03 | 10:27

Създадоха първият практично устройство, произвеждащо електричество от движенията на тялото

От Георги Георгиев

След шест години на интензивни усилия учени от технологичния институт в щата Джорджия съобщиха за разработването на първия комерсиално достъпен наногенератор – гъвкав чип, който може да използва движенията на тялото за генериране на електричество.

По време на 241-та среща на Американското химично общество в Калифорния изобретателите разкриха, че са успели да увеличат хиляди пъти количеството на произвежданото от наногенератори електричество, което да направи устройството годно за ежедневния живот, информира ScienceDaily.com.

В основата на технологията стоят нанонишки от цинков оксид, които притежават свойстава произвеждат ток, когато са подложени на натиск или огъване (пиезоелектрични свойства).

Така един портативните електронни устройства, с които сме свикнали в ежедневието си, няма да се нуждаят от батерии или кабел. Това ще доведе до коренна промяна в електронната индустрията а и живота ни, обясняват създателите на наногенератора.

Последните подобрения по устройството са го направили достатъчно мощно, така че да може да захранва дисплеи от течни кристали, светодиоди и лазерни диоди. Генерираният от движението заряд се генерира кондензатор и след това се се предава безжично до електронния уред.

Допълнителни наногененератори, свързани заедно, могат да произведат достатъчно енергия за захранването на по-големи електронни устройства като iPod или мобилен телефон.

Така един ден музикалният ви плейър ще се захранва от наногенератори, вградени в стелките в обувките, които произвеждат енергия от стъпването при ходене. Иплантирани инсулинови помпи ще черпят енергия от ударите на сърцето а сензори за следене на околната среда ще се захранват от генератори, които се удрят един в друг при поривите на вятъра.

Пет наногератора събрани в едно могат да произведат ток със около сила около един микроампер с волтаж от 3 волта – същият волтаж, генериран от две АА батерии по 1,5 волта.

Следващата стъпки, които учените трябва да предприемат, са подобряване на генерираната енергия и намиране на комерсиален производител. Наногенераторът може да се появи на пазара в следващите от три до пет години. Първите му приложения вероятно ще бъдат като енергиен източник за сензори за следене на околната среда и инфраструктурен мониторинг.

Водещи

Най-четени