Ще можем ли да „променяме“ реалността? 21.03 | 19:54

Apple с иновация за определяне на вида на обектите през екрана на телефона

От Георги Георгиев

Щатският технологичен гигант Apple получи патент за иновативна технология за добавена реалност (augmented reality - AR), която един ден може да бъде добавена към бъдещите мобилни устройства на компанията, съобщава Phys.оrg.

Молбата за патент, която е била подадена още през 2010 г., е озаглавена "Синхронизирани, интерактивни дисплеи за добавена реалност, предназначени за многофункционални устройства. Според запознати с материята в нея се описва AR технология, в която част от елементите са познати на специалистите, докато други са напълно нови.

Една от тези иновации е свързана с интерактивността. До момента устройствата с добавена реалност бяха пасивни – потребителите гледаха през екраните на мобилните си устройства снимани в реално време обекти с добавени към тях дигитални елементи (например обяснителни бележки към историческа забележителност). Тези добавени елементи обаче не можеха да се променят по никакъв начин.

Новият патент ще позволи на Apple да произвеждат приложения, при които потребителят ще може да добавя или размества добавените елементи и така фактически да "променя" реалните обекти, които се виждат през камерата на смартфона или таблета му.

Друга интересна иновация в патента е свързана с опцията екранът на устройството да се разделя на две. На единият ще бъде показвана картината, която виждаме със собствените си очи, докато другия ще показва компютърно генерирано изображение на това, което се вижда на първия екран. Този втори екран ще позволи на потребителя да манипулира виртуалната реалност в три измерения, което от своя страна отваря пространство за множество интересни приложения.

Новият патент показва, че подобно на много други големи технологични компании и Apple работят здраво сферата на добавената реалност, която един ден да бъде добавена в новите им продукти.

Водещи

Най-четени