Японци ще възстановяват зрение със стволови клетки 04.08 | 09:05

Учените провеждат експериментално лечение на шестима доброволци

От Антония Михайлова

През февруари т.г. учените от Страната на изгряващото слънце заявиха намерение да получат всички необходими разрешения за започването на първите в света клинични изследвания на индуцирани плурипотентни стволови клетки за възстановяване на зрението.

На 1 август 2013 г. започнаха първите етапи на експериментално лечение на шестима доброволци с макулодистрофия (дегенерация на макулата), съобщава Центърът по биология на развитието при Института по физико-химически изследвания (RIKEN).

Ръководителката на проекта – Масайо Такахаси – разказва за технологията, която ще се прилага в хода на клиничните изследвания. Ще се взема образец от биологична тъкан на пациента, от клетките на която ще бъдат създадени индуцирани плурипотентни клетки.

Този процес може да се сравни с изтриването на всички документи и програми от компютъра – клетките стават плурипотентни, тоест способни да образуват практически всяка тъкан на организма. В дадения случай от тях ще бъде отгледан пигментен епител на ретината, чието трансплантиране ще спре старческата макулодистрофия на доброволците (всички те са над 50 години).

Такахаси и колегите й са решили да водят война с конкретно заболяване на ретината – ексудативна (влажна) макулна дегенерация, която се среща само в 10% от случаите, докато от сухата форма страдат около 90% от пациентите.

Тъй като на всеки пациент ще бъдат трансплантирани негови клетки, само че "препрограмирани”, то рискът от отхвърлянето им от имунната система на организма ще бъде сведен практически до нула. В хода на предишни експерименти със стволови клетки именно отхвърлянето след трансплантация беше един от главните проблеми на процедурата.

Процесът на лечение ще отнема доста време – само отглеждането на индуцирани плурипотентни клетки продължава 10 месеца. Освен това работата с всеки доброволец ще продължава около осем месеца, а след курса на експериментално лечение те ще бъдат наблюдавани още три години.

Водещи

Най-четени