Учени от Япония получиха човешки черен дроб от стволови клетки 04.07 | 12:29

Черният дроб е с размери 4 милиметра и е присаден на мишка

От Лазар Тодоров

Група японски учени успяха да получат миниатюрен черен човешки дроб от стволови клетки с диаметър 4 милиметра. Черният дроб е бил присаден на опитна мишка и е започнал да действа, съобщи БТА.

Учените използвали стволови клетки, получени чрез препрограмиране на зрели клетки на възрастен човек. Клетките били превърнати в хепатоцити (чернодробни клетки), клетки на кръвоносните съдове и на съединителната тъкан.

Две денонощия, след като черният дроб е бил присаден на мишката, кръвоносните съдове на животното са се съединили с тези на органа, а клетките продължили да се делят.
Черният дроб има висока регенерираща способност и затова болните, които имат нужда от операция, често биват имплантирани с малка час от него, взета от жив донор.

За да се въведе присаждането на черен дроб, получен от стволови клетки, в клиничната практика е нужно много време. Учените трябва да наблюдават поведението на органа в организма на опитните мишки, за да бъдат сигурни, че е безопасно. Предишни опити показват, че индуцираните плурипотентни стволови клетки често се израждат в ракови.

Сега учените работят по няколко направления, за да се преборят с недостига на органи за трансплантация. Едни от тях се опитват да получат черен дроб от готови клетъчни култури, а други тръгват от нулата, за да повторят процеса на формирането му от стволови клетки.

Водещи

Най-четени