Имало още замесени в прикриването на енергийната мафия 20.02 | 18:08

Яне Янев обаче не казва имената им

От Диана Цветкова

Още следователи и прокурори са замесени в неправомерното прекратяване на досъдебни производства, касаещи делата срещу енергийната мафия, за които сигнализира лидерът на РЗС Яне Янев.

Той обаче отказа да назове техните имена, нито кой е "разпъвал чадъра" над тях, защото това е следствена тайна.

Янев се е уверил, че се работи усилено по първия сигнал, който внесе в прокуратурата, изобличаващ трима прокурори в нарушаване на закона.

Лидерът на РЗС заяви, че многократно е изказвал публично мнението си за зам. главния прокурор Галина Тонева, още по време на кандидатурата ѝ за наследник на Борис Велчев. Според него тя е изземала функциите на обвинител №1.

От своя страна Тонева отрече тези му обвинения. Относно информацията, че е "покривала енергийната мафия" тя обясни, че е действала по разпореждане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев в качеството си на негов заместник.

Тя обясни, че с оглед на събитията от 2009 г., след като ГЕРБ дойде на власт, в прокуратурата са постъпили множество сигнали от обществения и икономически живот, които били разнообразни, а някои се дублирали. В тази връзка е създадена организация, така че по възможно най-бърз начин да се направи анализ на сигналите и тяхното съдържание.

Тонева обясни, че заповедта, с която през 2010 г. е възложила за контролиране на процесуалните действия по тези дела, касае 12 области на енергетиката, като всяка една от тях включва по две-три дела.

Отрече да е възложила проверката на прокурор Христо Граматиков, а каза, че е възложила това на екип от двама прокурори, които впоследствие са разпределени на случаен принцип. По думите ѝ не е нарушен принципът на случайно разпределяне на делата, а тя по никакъв начин не е предопределила развитието на тези преписки, някои от които са прекратени.

Водещи