Приближени на Кунева влизат в кабинета на Даниел Митов 11.09 | 20:41

Вижте новите съветници на служебния външен министър

От iNews.bg

Приближени до Меглена Кунева влизат в политическия кабинет на външния министър Даниел Митов. Става въпрос за Десислава Прошкова, която до 2013 година е била координатор на групата по външна политика на Движение "България на гражданите".

Прошкова завършва средното си образование в Американския колеж в София. Получава бакалавърска степен по международни отношения в Бъкингамския университет, Великобритания и специализира история в Кеймбридж и магистърска степен от Оксфорд по науки за Русия и Източна Европа, както и по национална и регионална сигурност и управление на кризи от Националния военен университет "Васил Левски", Велико Търново.

Освен да координира групата по външна политика на ДБГ е работила и в Министерство на външните работи, във Върховния комисариат на ООН за бежанците и като консултант по изчисление на политически риск на страни от Централна и Източна Европа, преди да постъпи отново в МВнР като съветник по въпросите на външната политика и политиката за сигурност. Владее английски и руски, използва френски.

Политическият кабинет на министъра на външните работи включва още трима съветници. Началник на кабинета е Владимир Миланов. Ето и останалите:

Д-р Горан Стойковски е доктор по политология и преподавател по политически науки в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски” и Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий”. Защитава докторска теза на тема "Перспективите на междуетническите отношения и държавното устройство в Република Македония” в Софийския университет "Св. Климент Охридски”. Получава магистърска степен по външна политика и национална сигурност от същия университет.

От 2002 г. е асоцииран член на Института за регионални и международни изследвания в София. Член е на Българската асоциация за политически науки. Специалист е по регионални отношения и проблеми на сигурността в региона на Западни Балкани, в това число и по въпросите на идентичността, културологията, етномалцинствена проблематика и политическо развитие в страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа.

Автор е на редица научни разработки, специализирани анализи, изследвания и статии в областта на регионалната политика и международните отношения. Бил е координатор на национални и международни проекти по укрепване капацитета на гражданското общество. Съветник на министъра по въпросите на Югоизточна Европа. Владее английски, хърватски, сръбски. Ползва албански.

Димитър Япраков завършва политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски”. Получава магистърска степен от Военна академия "Г. С. Раковски” по национална сигурност и отбрана. Заема различни длъжности в МВнР – включително съветник на министъра по европейските въпроси, директор на дирекция "Информация и Ситуационен център”, говорител, както и в Постоянното представителство на България в ЕС, Брюксел. Понастоящем е съветник на министъра на външните работи за връзки с обществеността. Владее френски и английски.

Иларион Иларионов завършва Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски”. Бил е заместник-председател на Националния статистически институт и дългогодишен член на Централната избирателна комисия. Понастоящем е съветник на министъра на външните работи по подготовка на изборите зад граница.

Водещи

Най-четени