Какво да направим със старото великденско яйце? 01.05 | 12:15

Според някои поверия, първото боядисано яйце, обикновено червено, се пази цяла година. Можете да го съхранявате на иконата в дома си, за да пази от болести и беди.

От iNews.bg

С старото яйце от предния Великден, можете да направите няколко неща, в зависимост от вашите традиции и вярвания:

1. Запазете го за здраве и късмет:

Според някои поверия, първото боядисано яйце, обикновено червено, се пази цяла година. Можете да го съхранявате на иконата в дома си, за да пази от болести и беди.

2. Заравяне в градината:

Вярва се, че заравянето на старото яйце в градината на следващия Великден носи берекет (плодородие).

3. Хвърляне в течаща вода:

Пускането на старото яйце в река или течащ извор символизира оттичане на лошото и пречистване. В някои региони се хвърля през рамо по време на проливен дъжд, за да отмие злото и да отвори вратите за здраве и късмет.

4. Даване на кокошките:

Някои хора дават старото яйце на кокошките, за да са по-плодовити.

5. Използване за декорация:

Можете да използвате празната черупка на старото яйце за декорация или за Великденски занаяти.

6. Изхвърляне:

Ако яйцето не е в добро състояние, можете просто да го изхвърлите.

Изборът зависи от вашите лични предпочитания и традиции.

Как наричат най-здравото великденско яйце в различните части на България?

Да възродим традицията: Магията на Лазаровден

Събития около 6 май -къде, какво може да видите

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници

Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата

Прогнозират малко по-евтина великденска трапеза

Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

От тефтера на баба: Тайната как да варим яйцата за Великден без да се счупят

Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки

Бира, вино? Идеалното алкохолно допълнение към вашата празнична трапеза за Великден и Гергьовден

Апетитни български подправки за великденско агнешко месо

От тефтера с рецептите на баба: Три вкусни варианта за козунак, които ще впечатлят вашите гости

Експерт изчисли колко ни излиза трапезата за Великден

Как нашите баби са боядисвали яйцата с продукти от природата



 

 

 

 

Водещи

Най-четени