„Златна палма” за британския режисьор Кен Лоуч 22.05 | 22:19

Актьор от Иран спечели наградата за мъжка роля на кинофестивала в Кан

От iNews.bg

Британският режисьор Кен Лоуч получи "Златната палма” за най-добър фил на тазгодишния фестивал в Кан за филма си I, Danile Blake. По този начин той за втори път в кариерата си получава тази награда след като беше неин лауреат през 2006 г.

Иранският актьор Шахаб Хосейни получи приза за най-добра мъжка роля по време на награждаването на фестивала в Кан днес. Той беше отличен за играта си въс филма Forushande на иранския режисьор Асгар Фархади.

Наградата за най-добра женска роля пък беше присъдена на филипинската актриса Жаклин Хосе. Тя беше отличена за филма на сънародника си Брилянте Мендоса Ma’Rosa, където играе майка на 4 деца.

Британката Андреа Арнолд пък беше отличена от журито на 69-ия фестивал в Кан за филма си American Honey. Това е нейният трети приз от френската столица на киното. Тя е получавала наградата още през 2006 и 2009 г.

Почетната награда на тазгодипния фестивал получи френският актьор Жан-Пиер Лео за впечатляващата си кариера и принос в развитието на световното кино. Дори и на 72-годишна възраст Лео се доказа като невероятен актьор. В историческата драма La Mort de Louis XIV, която беше представена на тазгодишния фестивал, той играе главната роля на умиращия монарх.

Водещи

Най-четени