Колко опасни са нивата на хлор в басейните? 11.08 | 13:20

От iNews

В разгара на лятото, всеки който е далеч от морето, използва и малкото останало време за посещението на градския басейн. Нашият екип провери за какво трябва да внимаваме преди да се потопим във водата.

Чистотата на водата е сред първите и най-важни неща, които забелязваме, когато отидем на басейн.

"Когато тя е кристална, можем да бъдем сигурни, че в нея има хлор, което е най-малкото на минимума. Трябва да внимаваме за хлъзгави повърхности около басейна и острите ръбове по края на басейна", отбеляза Румяна Борисова - експерт по изграждане и поддръжка на басейни, пред бТВ.

Нивата на pH и хлор могат да бъдат измерени с леснодостъпни тестови ленти, а точността на капковите тестери е сравнима с тези, направени при лабораторни условия.

"Прехлорираните басейни са точно толкова опасни, колкото и басейните, в които липсва напълно хлор. Там където липсва хлор, можем да хванем абсолютно всякакъв вид инфекция. Първото, което се развива почти навсякъде е ешерихия коли и оттам вече всички останали бактерии и вируси", обясни Румяна Борисова.

Регионалната здравна инспекция регулярно проверява басейните и почти никъде у нас няма басейн без никакъв хлор, допълни експертът.

По думите ѝ обаче повечето публични басейни са прехлорирани, което също може да бъде опасно за човека, тъй като хлорът е биоциден и токсичен в големи количества химикал.

Въпреки честите проверки, експертите твърдят, че е необходимо и всеки да наблюдава състоянието на водата в басейна преди да се реши да влезе в нея.

 

 

Най-четени