Подай сигнал за корупция! Ама днес телефонът не работи 18.07 | 17:03

Размисли и страсти за телефоните за корупция

От Олга Андреева

Интересно съобщение остави днес на страницата си Министерството на културата.

Техническа неизправност и то на фона на скандалите за корумпираност в съдебната система, а и не само (все пак да не забравяме, че в ЕС сме сред лидерите по ниво на корупция), превърнаха едно чисто техническо съобщение в повод за иронична усмивка и многопластови асоциации.

Ето какво гласи то:

"Министерството на културата уведомява, че поради техническа неизправност телефонът за подаване на сигнали за корупция с номер 0800 110 60 временно не работи."

Това известие в Германия сигурно няма да породи никакви асоциации и няма да задейства никакви задни мисли. А на нас ни е смешно. Ама не ни е и смешно, а по-скоро ни е тъжно, защото ние даже и не очакваме от тоя телефон да работи.

Даже си мислим, че той по презумпция не работи – може би му държат вдигната слушалката; или пък звъни в празна стая; или пък лелята, която отговаря на него, е инструктирана да не го вдига; или пък, ако случайно някой го вдигне, ще ни се накара защо звъним точно на тоя телефон, понеже това, за което искаме да подадем сигнал, въобще не е от компетенциите на този телефон, но и – не!, разбира се, няма да ни кажат номера, на който ще ни приемат сигнала; или пък лелята уж ще ни приеме сигнала, ама през цялото време ще си рисува цветя и звездички в бялото поле на сутрешния вестник.

Така си мислим ние за всички телефони за корупция и те затова сигурно и прашлясват, понеже никой не вярва, че има смисъл да ги използва. И затова чак сме учудени, че някой ни дава отчет, че нещо, което по всеобщо мнение не работи, сега временно не работи.

Обаче не можем да отречем, че това понятие "телефон за корупция" поне съществува вече. Може, и най-вероятно, то беше измислено само, за да ни хвърли прах в очите, че аха да поискаме и за миг ще можем да се оплачем от поредния рушвет, който ни е поискан и от поредния чиновник, който е намекнал с най-ясните намеци, че няма никаква възможност това, което искаме да стане, ама все пак "може да измислим нещо", ако...

И приспани, че сме на един телефонен разговор от разбиването на корупционните практики, ние не си и правим труда да вдигнем слушалката.

Бегъл поглед над частта за подаване на сигнали за корупция на страниците на няколко ведомства ни дава и още по-солиден вътрешен аргумент да не си правим тоя труд.

Случайно попадам на сайта на Министерството на финансите и повече от педантичните указанията как точно да се свържа с тях, за да подам сигнал за техни корумпирани служители, ме оставят с повдигнати вежди.

Хубаво е човек да види колко сложно може да бъде направено нещо толкова просто като обаждане по телефона. Нали не ви обезсърчава това, че набирането на номера за корупция 0800 180 18 не може да стане от мобилен телефон?

Не бива, защото от министерството са повече от категорични, че техническите ограничения няма как да бъдат избегнати. С удивителна го казват даже.

С пунктуацията се заиграват и от Агенцията по обществени поръчки. Оттам ни натъртват с ГЛАВНИ БУКВИ, като на хора със слаби умствени възможности или хора, които вече крайно им досаждат с обажданията си, че на техния телефон за корупция можело да се подават сигнали, свързани САМО и ЕДИНСТВЕНО със служители от Агенцията по обществени поръчки, в противен случай НЕ Е В НАШИТЕ ПРАВОМОЩИЯ.

И това ако не е агресивност в общуването! Да ти се прииска да им се обадиш.

От ферманите на сайта на финансовото министерство поне разбирам нещо важно – че ако не си кажа личните данни от А до Я, сигналът ми за корупция ще бъде сметнат за анонимен, следователно по него няма да се образува производство и няма да подлежи на по-нататъшно разглеждане.

А защо тогава ми го приемат въобще? Значи аз само ей така си звъня, един вид за разнообразие. Нещо като безплатна психотерапия. Ще ми чуят сигнала, после ще ми го изтрият, пък аз ще съм с усещане, че съм граждански активна и се боря с корупцията.

Та ако искате нещо да последва от сигнала ви за корупция, пригответе се да споделите известна лична информация – само трите имена, ЕГН, актуален пощенски адрес и актуален телефон.

Ама не се отказвайте. Може пък да има смисъл.

P.S. 

До отстраняване на повредата на телефона за подаване на сигнали за корупция на Министерството на културата, вашите сигнали може да подавате в Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията на телефони: 940 08 48 или 940 09 83.

Водещи

Най-четени