Интерпол вече не издирва Желяз Андреев 18.09 | 11:00

„Много се радвам, че отново седя на това място, вече от позицията на човек, който е поставил може би най-големия проблем зад гърба си“, коментира той

От iNews.bg

Червеният бюлетин към мен от Интерпол е свален. Това обяви Желяз Андреев, служител в колцентър в България, разследван за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия, за когото САЩ официално оттеглиха искането за екстрадиция, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Припомняме, че в началото на април 2018 г. полицията в Добрич задържа 29-годишния Желяз Андреев по искане на властите в САЩ. Те го издирваха заради нарушаване на ембаргото, наложено на Сирия от Вашингтон. Това е станало през доставката на части за самолети от гражданската авиация, ползвани от сирийските авиолинии, които според американските власти са замесени в терористична дейност. 

"Много се радвам, че отново седя на това място, вече от позицията на човек, който е поставил може би най-големия проблем зад гърба си", коментира той.

Желяз Андреев благодари на семейството си, приятелите си и държавните институции, които са застанали зад него. "Те показаха, че това е поредният случай, в който държавата може да защити своите граждани", посочи той.

"Благодаря и на обществото, без което аз нямаше да се чувствам така силен в тази ситуация", каза още Андреев.

Той изтъкна, че червеният бюлетин е свален благодарение на водените преговори. Днес в Министерски съвет Андреев е получил официален документ, че бюлетинът е свален.

За разследването срещу Андреев се разбра през 2017 година, когато властите в Маями съобщиха, че са повдигнали обвинения на 11 души във връзка със случая. Петима от тях са българи и са работили в софийския офис на компанията "Ароутроникс", чрез която според американските власти са извършвани престъпленията. Останалите са собствениците на фирмата, която има офиси във Франция, Великобритания, САЩ и Хонконг. Тогава Интерпол поиска екстрадирането на Андреев.

Самият Желяз разказа, че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент преди да започне работа във фирмата. Той уточни, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява. Желяз дори започва да контактува с тях в самото начало на работата си във фирмата, докато е бил на изпитателен срок.

Случаят бързо се разчу и предизвика силна обществена реакция в защита на българина. Организираха се протести в няколко града в страната, както и онлайн петиция. В това се включи дори премиерът Бойко Борисов, който лично разпореди МВнР да се заеме със случая.

Водещи