Лазар Колев иска да излезе от затвора 12.11 | 12:38

Той беше осъден на доживотен затвор за убийството на сестрите Белнейски, но ВКС отмени присъдата

От Андриян Георгиев

Адвокатите на Лазар Колев са поискали замяна на мярката му от "задържане под стража” на "подписка”.

Колев беше осъден от Пловдивския апелативен съд на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски, но след обжалване на присъдата от страна на Лазар Колев Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на пловдивските магистрати. 

"В процедурен план още е рано да се насрочи това дело, защото то още не е разпределено на конкретен състав. То е още в канцеларията на съда и очаква разпределение. Искаме промяна на мярката за неотклонение на Лазар Колев от "задържане под стража” на "подписка”, защото позицията ни е, че той е невинен", каза един от адвокатите на Лазар Колев - Димитър Марковски, цитиран от агенция "Фокус.

Според Марковски Лазар Колев е в много тежко психическо състояние, защото почти две години не е напускал затвора.

"Според решението на ВКС практически делото се връща, а Колев остава в затвора. Тази мярка се оказва неадекватна на случващото се", добави Димитър Марковски. 

Защитата на Лазар Колев се позовата на член от НПК, според който въпросът за мярката за неотклонение може да се повдига във всеки един момент от разглеждането на делото в съда.

"Понеже сега делото ще се разглежда в съда, ще поставим и въпроса за мярката за неотклонение. Такъв срок на задържане е неразумен", завърши защитникът на Лазар Колев.

Съдебният процес за убийството на сестрите Белнейски продължи около 7 години.  На 12 октомври тази година ВКС върна делото в изходно положение. 

Водещи

Най-четени