Обвиненият за убийството на майка си считал, че тя не е негов родител 23.01 | 19:16

Исках да я приключа бързо, по хуманен начин, без грам разаяние заявил 24-годишният Георги Генджов

От iNews

"Исках да я приключа бързо, по хуманен начин" - това е казал в първите часове след бруталното убийство на майка си 24-годишният Георги Генджов. Той я намушка в нощта на 21 януари.

Рада Гешева е обичана учителка по български език и литература, възпитала няколко поколения ученици в Бургас от Гимназията за чужди езици "Васил Левски", известна като Руската гимназия.

Тялото на жената, цялото в кръв, е открито в квартирата на Георги на ул. "Шейново" 42 към 4 ч през нощта в неделя. По трупа буквално нямало здраво място, а след аутопсията патоанатомите преброяват 45 прободни рани – 20 в областта на гърба, останалите по главата, гърдите, корема, краката.

Многобройните кръвоизливи в корема на жертвата показвали, че

тя била жива, докато синът й нанасял удар след удар и я умъртвявал

Всъщност Георги първо пробвал да пререже гърлото на майка си, но ножът се счупил, докато жената се съпротивлявала. Тогава 24-годишният мъж грабнал друг нож и започнал зверски да я мушка, където свари.

В гърба обаче ударите били по-методични - както по-късно самият той уточнява, искал "да унищожи бъбрека ", разкриха разследващи.

"Ние като хора с немалък опит в правоохранителната система сме се сблъсквали с много жестоки убийства. Това обаче е едно от тези, които можем да наречем венец на жестокостта", каза окръжният прокурор Георги Чинев, който заедно с директора на ОД на МВР в Бургас старши комисар Емил Павлов разкри подробности по случая.

Разследващите са шокирани и от факта, че

извършителят не проявявал никакво разкаяние,

а много хладнокръвно разказал как "искал да приключи майка си бързо".

В нощта на убийството 64-годишната Рада Гешева била в квартирата на сина си, притеснена за здравословното му състояние - по-рано същия ден той споделил, че не се чувства добре.

Георги се прибрал малко преди полунощ и преди да я нападне, в продължение на 4 часа я гледал втренчено в очите. Накрая жената не издържала.

Между двамата отново избухнал скандал по болната за семейството тема - наркотиците, които Георги употребявал, и за това, че трябва да се лекува.
Става дума за

дълга и системна употреба на наркотици,

уточняват от прокуратурата.

Дали дрогата е отключила психиатрично заболяване, или още като дете Георги е страдал от такова, засега не е ясно. Според близки до фамилията той бил с диагноза параноидна шизофрения. Лекуван е общо 7 пъти в Центъра за психично здраве, а само миналата година е приеман 3 пъти – през януари, февруари и май, каза старши комисар Емил Павлов.

Той разкри, че Рада Гешева била много притеснена за сина си и на няколко пъти тя и бащата на Георги, който е преподавател в Колежа по туризъм, са подавали сигнали в полицията, след които младежът е бил настаняван в Центъра за психично здраве.

Сигнали за агресия обаче не са постъпвали. Дали извършителят на зверското убийство е бил вменяем по време на деянието, ще се уточни чрез психиатрична експертиза, която ще бъде назначена от наблюдаващия прокурор. Тя ще се опита да установи и дали системната употреба на дрога е отключила разстройство.

Самият Георги признал, че е

вземал лекарства, включително и за психическото си състояние,

по настояване на майка си. Но възприемал нейната настоятелност да се лекува като нещо лошо – смятал, че така майка му, в заговор с лекарите, искала да увреди органите му.

Данни, че синът на учителката е зависим от дрогата, има още от 2017 г., когато 17-годишният тогава Георги е задържан за притежание на наркотици. Според близки на фамилията обаче момчето имало проблеми с психиката доста по-рано, но тази тема била табу извън семейството.

Самата Рада Гешева рядко споделяла лични проблеми. Била винаги усмихната, лъчезарна и всеотдайна в професията си.

Синът завършил престижната гимназия за романски езици "Г. С. Раковски", а към момента на убийството бил студент по история в Софийския университет. Описват го като доста затворен младеж, без много приятели. Поддържал по-близки отношения само със свой съученик, на когото се обадил веднага след убийството.

 

Казал на приятеля си, че убил майка си, и момчето позвънило на тел. 112

Две-три минути след първия сигнал е приет и втори – от извършителя.

Георги не прави опит да избяга, открит е от полицията до трупа на майка си, а разследващи са категорични, че той е действал сам, без съучастник. Когато полицейски екип го води в болницата за прегледи, младият мъж отново става агресивен. Нахвърля се на единия униформен, крещейки, че полицаят е демон, който трябва да бъде унищожен, разкриват източници на "24 часа".

Най-вероятно в нощта на убийството Георги е видял враг и в лицето на майка си, към която иначе бил много привързан, а тя давала всичко за него, коментира близък до семейството.

Ден след зверството срещу Георги Генджов бе 
повдигнато обвинение за умишлено убийство,

извършено по особено жесток и мъчителен начин за жертвата.

Очаква се във вторник съдът да му наложи мярка "задържане под стража".

Колегите и учениците й се сбогуват: Беше жива, трудно удържима, никога равнодушна

Ужасяващата семейна драма разтърси Бургас, тъй като убитата учителка Рада Гешева бе една от най-популярните и уважавани педагози. Нейни ученици и колеги не спират да споделят мъката си в социалните мрежи и да припомнят какъв уникален преподавател и добър човек са изгубили.

"Днес събираме спомени и сълзи за учителя, който ни остави, но остави и видима следа от мъдрост и любов. Тя не просто предаваше знание, а създаваше пространство, изпълнено с разбиране и уважение. Тя беше майка, приятел, човек, на когото можеш да споделиш успехи и провали. Бе рамо за утеха, пътеводител и учител с голямо У!"

Това са част от думите, с които ученици от Руската гимназия се сбогуват със своята учителка.

В понеделник по обед много от тях пристигаха с цветя на училището. Покрусени, от ръководството на гимназията не пожелаха да коментират и помолиха медиите да не притесняват децата, с които вече работят психолози от националната мобилна група за психоподкрепа.

Вдъхновител по натура я нарича нейната колежка Таня Самоковлиева от Руската гимназия.

"Пълна с живот, идеи и смисъл, който непременно искаше да предаде нататък към учениците. Човек, разчупващ стандарти и клишета в методиката, добър и бърз да прощава пакостите, особено на младите, готов да поеме стръмното в трудните изкачвания."

"Любимка на децата. В училище плуваше в свои води. Понякога летеше предизвикателно над тривиалното, друг път гърмеше за справедливост, но винаги намираше начин да се случат нещата. Ако отсъстваше от мероприятие, липсваше шумната компания.

Жива, трудно удържима, никога неравнодушна, магнетична и заразяваща" – така я описват и така ще я запомнят нейни приятели и колеги.

Източник: "24 часа"

Водещи