Разбиха международна престъпна група за продажба на лекарства 01.12 | 12:26

Били са „изпрани” над 5 млн. долара

От Владислав Рашков

Трима души са задържани в подозрения за пране на пари при специализирана акция на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР. През регистрирана в България банкова сметка са били "изпрани” над 5 млн. долара.

Акциията, която е била проведена от ГДБОП, е била извършена заедно с операция на служители от Агенцията за борба с наркотиците (DEA) в САЩ. Общите действия, които се реализират под ръководството на Специализираната прокуратура, са насочени към неутрализиране на престъпна група, за която се смята, че е част от международна организация, занимаваща се с пране на пари.

Засега е бил установен ръководителят на групата- 35-годишен мъж с инициали Г.Ч. от София. Тя е била пусната за издирване от Интерпол още на 21 ноември.

От ГДБОП уточниха, че схемата, която е разбита, е действала в периода януари 2010 г. - 13 ноември 2012 г.

В хода на разследването DEA е документирала извършени преводи от български банкови сметки към аптеки в САЩ. В медицинските центрове били незаконно издавани рецепти лекарства, които съдържали контролирани вещества.

От МВР съобщиха, че към Г.Ч. предстои да бъде повдигнато обвинение. Интерпол са били уведомени за задържането на заподозряната в измами българка. Заедно с нея са били арестувани Г.К. (36 г.), М.М. (63 г.) от Хасково. В САЩ властите са арестували и деветима чуждестранни граждани, които са имали връзка в престъпната схема.

Вчера (30 ноември) американската телевизия WFMZ-TV съобщи за разбиването на американска престъпна група, която е продавала болкоуспокояващи на неосигурени лица. Сред членовете им изплува името на българката Гергана Червенкова, която отговаря на инициалите, предоставени от МВР.

По информация на телевизията Червенкова е била единствената пусната на свобода. Сведенията останаха непотвърдени.

Водещи

Най-четени