"Златен глобус" предпочете... 12.12 | 17:17

12 години в робство" и "Американска схема" водят по номинации

От Мартина Панайотова

Историческата драма "12 години в робство" и историята за корупция "Американска схема" водят по номинации за наградите "Златен глобус" с по седем на брой, предадоха Реутерс и AP.

Следва драматичната комедия "Небраска" на Александър Пейн с пет номинации, сред които за най-добър актьор за Брус Дърн.

С по четири номинации са космическата одисея "Гравитация" и пиратският трилър "Капитан Филипс". Лентите "12 години в робство", "Капитан Филипс", "Гравитация", "Филомена" и "С пълна газ" получиха номинации в категорията за най-добър драмачитен филм.

Носителят на приза за най-добър мюзикъл или комедия ще бъде определен измежду продукциите "Американска схема", "Тя е глас", "Истинският Люин Дейвис", "Небраска" и "Вълкът от Уолстрийт". С номинации за най-добър режисьор са Алфонсо Куарон за "Гравитация", Пол Грийнграс за "Капитан Филипс", Стив Маккуин за "12 години в робство", Александър Пейн за "Небраска" и Дейвид О. Ръсел за "Американска схема".

Наградата "Златен глобус" за най-добър актьор в драма ще си оспорват Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство", Идрис Елбаза "Мандела: Дългият път към свободата", Том Ханкс за "Капитан Филипс", Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас" и Робърт Редфорд за "Всико е загубено". В категорията за най-добра актриса в драма са номинирани Кейт Бланшет за "Син жасмин", Сандра Бълок за "Гравитация", Джуди Денч за "Филомена", Ема Томпсън за "Спасяването на Мистър Банкс" и Кейт Уинслет за "Ден на труда".

С номинации за най-добър актьор в мюзикъл или комедия са Крисчън Бейл за "Американска схема", Брус Дърн за "Небраска", Леонардо ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт", Оскар Айзък за "Истинският Люин Дейвис" и Хоакин Финикс за "Тя е глас".

Съревнованието за отличието за най-добра актриса в мюзикъл или комедия ще бъде между Ейми Адамс за "Американска схема", Жюли Делпи за "Преди полунощ", Грета Геруиг за "Франсис Ха", Джулия Луис-Драйфус за "Ясно, разбрах" и Мерил Стрийп за "Август: Окръг Осейдж".

С номинации за най-добър актьор в поддържаща роля са Бархад Абди за "Капитан Филипс", Даниел Брюл за "С пълна газ", Брадли Купър за "Американска схема", Майкъл Фасбендър за "12 години в робство" и Джаред Лето за "Клубът на купувачите от Далас".

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Сали Хокинс за "Син жасмин", Дженифър Лорънс за "Американска схема", Люпита Нионго за "12 години в робство", Джулия Робъртс за "Август: Окръг Осейдж" и Джун Скуиб за "Небраска".

В категорията най-добра анимация са номинирани лентите "Круд", "Аз, проклетникът 2" и "Замръзналото кралство". Наградите "Златен глобус" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холувид. Отличията ще бъдат раздадени за 71-и път на церемония в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс на 12 януари 2014 г. Водещи на шоуто отново ще бъдат актрисите Тина Фей и Ейми Полър, които миналата година допринесоха за повишен зрителски интерес към проявата. Миналогодишната церемония беше проследена от 19,7 милиона телезрители, припомн агенцията.

Водещи