„Икар“ за Мая Новоселска и Стоян Радев 28.03 | 10:08

Най-много статуетки получи представлението "Ричард III”

От Олга Андреева

В Деня на театъра, 27 март, на двучасова церемония в Народния театър "Иван Вазов" бяха раздадени най-престижните театрални награди у нас - "Икар" на Съюза на артистите.

Церемонията мина под мотото "Награди като за последно" с намигване към календара на маите, който според някои интерпретации, предрича края на света този декември.

Едни от най-очакваните статуетки – за главна мъжка и женска роля - отидоха при Мая Новоселска за изпълнението ѝ в моноспектакъла "Едно малко радио" под режисурата на съпруга ѝ Теди Москов и при Стоян Радев за ролята му на Ричард III в "Ричард III” от Уилям Шекспир на Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

Извън надпреварата останаха Лидия Инджова за ролите на Розалинда и Ганимед в "Както ви харесва”, Невена Мандаджиева за ролята на Майката в "Кралицата майка”, Малин Кръстев за ролята на Англичанинът в "Завръщане във Витенберг” и Юрий Ангелов за ролята на Старбък в "Човекът, който прави дъжд”.

Именно постановката "Ричард III" с режисьор Пламен Марков грабна най-много награди "Икар" – три – освен за главна мъжка роля, и за майсторско техническо осъществяване и авторска музика за Калин Николов, който се състезаваше с Дони и работата му по музикалното оформление на "Както ви харесва”.

За най-добър спектакъл пък беше обявен "Рицар на светия дух" от Боян Папазов с режисьор Маргарита Младенова (Народен театър "Иван Вазов"), като получи статуетката на карловския скулптор Димитър Бакърджиев и в категорията за сценография (за Даниела Олег Ляхова).

При поддържащите роли статуетките отидоха при Искра Донова за ролята на Джес в "Любов и пари" (реж. Петър Кауков, Младежки театър "Николай Бинев") и при Леонид Йовчев за ролята на Мервин в "Ръкомахане в Спокан" (реж. Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"), от името на когото я взе Иван Бърнев.

За ролята на Алис в "Отблизо" (реж. Здравко Митков, Камерен театър "Възраждане") Рая Пеева грабна наградата за дебют. За нея се бориха и Веселина Конакчийска за ролята на Нора в "Куклен дом” и Крис Шарков за режисурата на "Куклен дом”.

Независимото представление "Праехидно", което в момента не се играе, получи две отличия - за драматургичен текст и режисура – за Здрава Каменова и Гергана Димитрова от Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни” и АРТРА, които си пожелаха публиката да може да види скоро спектакъла.

За дългогодишни успехи в областта на еквилибристиката и баланса 63-годишният цирков артист Ромил Драгомиров получи наградата за цирково изкуство. Христина Ибришимова пък взе статуетка в категорията "Златен глас за дублаж" за "Забранения плод".

Статуетката за куклено изкуство отиде при спектакъла "По ръба на небето" на Веселка Кунчева и Ина Божидарова (Държавен куклен театър – Пловдив), а Яна Цанкова получи "Икар" за цялостен принос в кукленото театрално изкуство.

Първата награда "Икар" за съвременна българска музика грабна Мария Илиева за концерта си "10 години "Лунен сън" и сингъла "I Like". Другите номинирани бяха група "Мастило" за песента "До края" и участие в социалните проекти на фондация "I can too" и DJ "Dian Solo" (Deep Zone), обявен за DJ № 1 за 2011 г.

На сцената на Народния театър се качи и майката на Мария Илиева, Ваня Монева, като диригент на фолклорния женски хор "Космически гласове". Освен тях, на сцената свириха и брас формацията на Велислав Стоянов и цигуларят Веско Ешкенази.

Велко Кънев получи посмъртно специална награда "Икар" за театрална чест и достойнство, която беше обявена от Христо Мутафчиев. Почетни посмъртни отличия бяха дадени и на отишлите си актьори Георги Черкелов и Георги Русев.

Красимир Спасов за изключителния му принос в развитието на българския театър.

Водещи

Най-четени