„Нощта на музеите“ и във Видин 12.05 | 13:22

Музеите в града отварят вратите си за безплатен достъп на посетители

От Андриян Георгиев

"Нощта на музеите" тази година се провежда в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г., по решение на Международния съвет на музеите.

В "Нощта на музеите" всяка година отварят врати музеи от над 47 държави. Инициативата за първи път се провежда във Франция е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си.

Регионален исторически музей – Видин ще удължи работното време на крепостта "Баба Вида” до 22.00 часа и на музей "Конака” до 01.00 часа. Във връзка с инициативата, входът е безплатен, съобщават още от общинската администрация.

По случай Международния ден на музеите, Видинският музей организира на 13 май (петък) изложба "Археологическо лято 2010 - резултати". Откриването ще бъде от 11.00 ч. в Музей "Конака”.

В събота в крепостта Баба Вида” от 16.00 часа ще бъде експонирана изложба Акварели "Градът” с автор Александър Пройнов. Джаз концерт на формация "Nikolas Simeon grup"- Австрия пък ще се проведе на 16 май от 20.00 ч. в крепостта "Баба Вида", в рамките на тазгодишните Австрийски музикални седмици.

 

Водещи

Най-четени