Една нощ в музея 14.05 | 17:58

В Нощта на музеите се включват почти всички български градове

От Елена Коцева

Над 60 музеи и галерии в цялата страна ще участват в Нощта на музеите на 14 май. В 47 държави ще работят до късно музеи и изложбени зали.

Инициативата идва от Франция, а от 2005 година е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. То цели да накара хората, и най-вече младите, да влязат в пространствата за наука и изкуство, които иначе рядко посещават.

Вече по традиция се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си.

След залез слънце близо 50 музея и галерии в цяла България ще останат отворени за посетители до полунощ.

Тази година част от допълнителните инициативи в майската нощ ще са в Националния политехнически музей, който ще привлече публиката с астрономически наблюдения от покрива си в тъмните часове на деня, с химическо шоу, изнесено от студенти и преподаватели на Химическия факултет на Софийския университет.

Дворът на Софийската градска галерия ще се превърне в домакин на карнавала "Хартиена улица", който ще преобрази ул. "Гурко" в участъка между галерията и Телефонната палата. Ще има творчески работилници, отворени за всички желаещи.

На картата на Нощта на музеите и галериите за пръв път се появява и паркът на Министерството на външните работи, където вечерта ще е една от експозициите на "Хартиен арт фест София".

Водещи

Най-четени