"Последната линейка на София" с награда в Истанбул 16.05 | 11:08

Българският документален филм получи специална награда

От Микаела Мохарамян

Българският документален филм  "Последната линейка на София" на Илиян Митев бе отличен със специалната награда на турското министерство на културата и туризма. Той бе представен в състезателната програма на Международния фестивал за документални филми в Истанбул, който се организира от турската национална телевизия и радио ТРТ.

Тазгодишното пето издание премина под мотото "Дни на документалното кино" и филмите бяха прожектирани безплатно на много места в мегаполиса, рекламираха се също и в пътническите кораби, край туристическите забележителности и т.н. БТА.

"Последната линейка на София" е отличен между 431 филма от 54 страни, които участват в тазгодишния фестивал,  считан за един от най-престижните фестивали за документално кино на Турция.

Сред официалните гости на церемонията по награждаването, която се състоя в най-голямото и модерно студио на ТРТ в Истанбул и бе излъчвана на живо по каналите на обществената телевизия на Турция, бяха валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу, генералният директор на ТРТ Исмаил Шахин, представители на обществени радио и телевизионни асоциации от региона на Югоизточна Европа и Централна Азия.

"Последната линейка на София" и останалите девет наградени филми ще бъдат излъчвани по каналите на ТРТ, а също и някои частни телевизионни канали. 

Прожекцията на българския филм в Истанбул премина при голям интерес от страна на зрителите. "Аз съм медицински работник, работил съм в бърза помощ и ми е позната подобна ситуация. Но в българския филм ме порази човечността и пожертвователността на хората от екипа, която стои над икономическата криза. Поставя на вниманието и социалните проблеми в нашата професия. Бих искал да направят такъв филм и у нас", каза лекар от  турска болница.

Филмът на Илиян Митев, който е копродукция с Германия и Хърватия, проследява екипа в протежение на 48-часова смяна, позволявайки на зрителите (с помощта на камера, монтирана на таблото на линейката) да преживеят всички възходи и падения на тяхната взискателна работа. Драматични ситуации - спасяване на живот или сблъсък с невнимателен шофьор - са преплетени с кратки моменти на разпускани с цигара или вицове.

За пръв път през тази година в програмата на фестивала бе включен раздел "Балканска панорама". В нея бяха показани 11 документални филма от девет страни. В този раздел бе показан и българският филм "Кой е този град", който бе проследен с изключителен интерес.

Режисьорката Мария Аверин, която бе гост на фестивала, сподели впечатленията си: "В този филм се опитахме да уловим духа на нашето време, на нашия град през погледа на много хора, които живеят и се трудят в него. И го представяме чрез многото интервюта, което го прави автентичен. И това се е харесало много на зрителите и тук, в Истанбул, както споделиха на събеседването. Няколко турски медии направиха интервюта. Фестивалът е организиран перфектно, през тези дни имахме възможност да се запознаем с документалисти от различни континенти и което е отличителното за фестивала на ТРТ в Истанбул, който свързва Европа и Азия."

Най-четени