"Разстрел, и след разстрела – червеи"... 23.07 | 08:58

70 години от разстрела на Никола Вапцаров

От iNews.bg

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и...

                                                      толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

 

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

 

С поднасяне на венци и цветя ще бъдат отбелязани 70 години от разстрела на Никола Вапцаров в Благоевград. Церемонията ще се състои пред паметната плоча на българския поет, намираща се на площада пред Драматичен театър "Никола Вапцаров" в областния център.

В 17.00 часа с полагане на цветя ще бъде отбелязана и годишнината от в Банско, откъдето е родом поета. В 17.15 пък ще бъде представена музикално-поетична композиция.

Никола Йонков Вапцаров е български поет, чието творчество е предимно със социална тематика. Превеждан е на редица езици. Единствената цялостна стихосбирка на Вапцаров ("Моторни песни") излиза през 1940 г. Член на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и активен антифашист.

През 1942 г. той е осъден на смърт за терористична дейност по силата на Закона за защита на държавата, заради минноподривни дела срещу немските войски в качеството си на ръководител на Централната военна комисия при ЦК на БКП. Посмъртно е амнистиран. Под въздействието на политиката на Коминтерна и БКП възприема в известна степен идеите на македонизма.

Водещи

Най-четени