„Точките“ на Деймиън Хърст и у нас 12.01 | 13:29

В 12 галерии в света едновременно се излагат творбите с точки на британеца

От Олга Андреева

Точките, превърнали се в разпознаваем символ на британския концептуалист Деймиън Хърст, ще могат да бъдат видени и в България.

От днес, 12 януари, лимитирана серия от "точките” на Хърст, изработени чрез техниката гравюра върху дърво, са изложени в Галерията за модерно изкуство в София.

Творби на Деймиън Хърст в момента са изложени едновременно във всички 11 галерии "Гагoсян” в света – в Ню Йорк, Лондон, Париж, Лос Анджелис, Рим, Атина, Женева и Хонг Конг.

Деймиън Хърст е признат за един от най-търсените и проспериращи съвременни художници, а европейското издание на списание "Тайм" пише, че той е най-богатия творец в историята на изкуството със състояние от близо 1 милиард долара, посочват от Галерията за модерно изкуство

Творбите, които ще бъдат изложени у нас до 10 февруари, са създадени през юни 2010 г. по повод първата самостоятелна изложба на артиста в България (октомври 2010 г.). Всяка творба носи подписа на Деймиън Хърст и е придружена със сертификат за автентичност.

Хърст се появява на съвременната арт сцена в началото на 90 г. на миналия век с картините и графиките си с точки, изградени от строго подредени мрежи от цветни кръгове с еднакви размери.

Те стават обект на разпознаваемост за работата на артиста и вдъхновяват декорацията на различни обекти на индустриалния дизайн като обувки, часовници, реклама на авиолинии.

Като дете веднъж Хърст изпил голямо количество хапчета, мислейки, че са бонбони. Някои изкуствоведи определят този факт като първопричина за създаването на сериите произведения с точки. Може би това обяснява защо част от тях носят наименования като лекарства – "Формаалдехид", "Метионин", "Фенформин".

Макар на пръв поглед да изглежда озадачаващо как може едни все пак обикновени точки или комбинация от такива да предизвиква такъв интерес сред арт средите, факт е, че творби на Хърст поставят ценови рекорди.

Ето пример за някои: тигрова акула, потопена във формалдехид, е продадена за 17,2 милиона долара; картината "Lullaby Spring" е продадена за 19,2 милиона долара през 2007 г. (най-високата цена за творба на жив артист в Sotheby’s), а човешки череп, украсен с 8 601 скъпоценни камъка, е оценен от самия Хърст на 100 млн. долара.

Водещи