Alegria разказва за битката между поколенията 21.09 | 18:57

В Цирк дьо Солей има много любовни истории, твърди акробатът Димитър

От Десислава Маданска

Най-известната трупа на света Цирк дьо Солей е за втори път в България, за да изнесе пет представления в "Арена Армеец". Тази година артистите ще представят спектакъла Alegria, който включва едно невиждано шоу - музика, светлина, ефекти и спиращи дъха превъплъщения.

Вмъкнахме се зад кулисите на спектакъла и разговаряме с Димитър, един от българските акробати в представлението, за да разберем колкото се може повече за подготовката, за историята на Alegria и още много любопитни неща, свързани с Цирк дьо Солей . 

За тези, които не са запознати, можете ли да ни разкажете повече за Alegria - за идеята на спектакъла, за историята, която разказва?

Името на спектакъла идва от испанската дума за радост – Alegria. Представлението е показано за пръв път през 1994 година. През този период спектакълът е обиколил около 200 града и има над 14 милиона зрители. Имате цели 2 часа и половина да се радвате на театър, танци, интернационална музика, невероятни и опасни изпълнения. Защото Цирк дьо Солей всъщност не е цирк, тук няма да видите животни и клоуни. Това е изкуство във всяка една форма. Публиката може да избяга от реалността, да мине през всякакви състояния. Ето и от къде идва името на спектакъла – Alegria. Той ти дава възможност да минеш през всяка една емоция- можеш да бъдеш тъжен, да страдаш, да изпитваш носталгия, еуфория и всичко това води до Alegria, до радостта.

Историята разказва за битката между поколенията - старите и младите. Как се променя животът, комуникацията, разбиранията им. Сцената всъщност е едно публично място, където се развива цялата история - царството на Alegria. Царят е напуснал кралството и сега всички искат да знаят кой ще е новият цар, какъв ще е вече редът в кралството. И все пак не е нужно да знаеш или разбереш всичко това, просто се наслаждаваш на играта и се оставяш на емоциите.

4b5e17ea-7216-b853-a48c-d0e01e517c53

От колко човека се състои екипът на представлението?

55 са само артистите, които участват и са от 17 различни държави. С нас пътуват още 5 готвача, които изготвят специално меню на участниците, 3-ма физиотерапевти,  22-ма техници , шивачи и така нататък. Отделно имаме нужда от още към 80-100 човека от всяка държава, които да помагат в подготовката, например тук в момента работят 80 българи. Пристигаме с 22 камиона, като 2 от тях са пълни само с дрехи. Представете си само количеството на костюмите.

Колко града ще посетите, за да представите спектакъла?

Горе долу 40 града на година. Пътуваме много. В неделя след представлението опаковаме всичко и тръгваме. Следващото ни шоу ще е в Беларус.

При този натоварен график остава ли ви време за личен живот?

Разбира се! Ние работим като всички нормални хора 5 дни във седмицата и 2 остават за почивка, обикновено това са понеделник и вторник. Дори във София ще имаме 4 почивни дни.

Успяхте ли да разгледате София? Какво видяхте?

Аз съм от София. Моите колеги нямаха много време, за да видят всичко. А и времето беше много лошо. И все пак успяха да направят малко шопинг в един от моловете. В това дъждовно време нямаше как да се разходим из много забележителности. Видяха църквата ,,Александър Невски'' . Трудно е да бъдеш турист във всеки един град. Никога не можеш да видиш всичко. Особено ние. Понякога имаш нужда просто да си полежиш, да починеш и да не правиш нищо.

Бихте ли споделили с нас как поддържат форма акробатите? Има ли някакво специално меню или режим на хранене?

Ще ви учудя, но не. Само ще ви кажа, че ядем ужасно много. Понякога дори не можеш да повярваш как цялото това количество може да бъде погълнато от един човек. Но все пак, да не забравяме, че тренираме много, а това е голямо физическо натоварване. Разбира се, набляга се повече на протеините, естествените продукти. В никакъв случай обаче не ядем junk food. Този тип храна влияе много лошо на тялото. Готвачите, които пътуват с нас, изготвят специално меню.

Има ли любовни истории в екипа ви?

Ооо да. Все пак ние работим заедно постоянно. Има много любовни истории, дори си имаме и няколко семейства с дечица.

Еднакво ли е шоуто във всеки един град?

Да, шоуто е еднакво навсякъде.

Каква е максималната възраст, до която може да работи един акробат?

Зависи как поддържаш тялото си и кои части от него натоварваш. Обикновено е около 35 години, но например имаме и един акробат на 50.

Къде е вашият дом?

Живея в Чили със семейството си. Гледам да си идвам в България, но с този натоварен график успявам едва веднъж годишно за около 2 седмици.

Водещи

Най-четени