Археолози се натъкнаха на нови тракийски погребения 06.08 | 13:18

Погребенията са от Римската епоха

От Елица Елефтерова

Археолози са открили в могила край сливенското село Жельо войвода находки от тракийски погребения през римската епоха, съобщи на пресконференция днес ръководителят на археологическия  екип, проучващ могилата Диана Димитрова.

В т.нар. Гурева могила, която се намира в житен блок на около два километра западно от селото, археолозите са проучили шест гроба, които според тях са християнски, но не могат да бъдат датирани, защото не е имало археологически материали в тях.

Редица гробни дарове са открити в други два гроба, които според Димитрова са тракийски погребения, датиращи от средата на първи и края на втори век. В единия гроб са били открити бронзова амфора и бронзова патера. Според археолога този тип съдове са с култово предназначение.

Дръжките на предметите са украсени с лъвска глава, женска глава, крилат сфинкс и др. В същия гроб е открита и бронзова монета, както и глинени съдове, стъклени лакримарии и  др. Във втория гроб, който според археолозите е с приблизително същата датировка, са открити глинена патера, златна лунула  и др.

Предстои изследване на могилата в дълбочина, за да се провери дали има вкопани съоръжения, след което ще бъде засипана. Димитрова допълни, че при проучването са открили следи от иманярски изкопи.

Находките ще бъдат част от фонда на Регионален исторически музей Сливен. През есента ще бъде представена изложба с откритите предмети през този археологически сезон, каза  директорът на музея Николай Сираков.

Водещи

Най-четени