Археолозите издават обектите по трасето на Лот 1 на "Струма" 02.07 | 07:34

Правителството е отпуснало над 720 хил. лева за проучванията на участъка

От Деляна Петкова

Специалистите, които извършват разкопки на Лот 1 на магистрала "Струма" ще предадат обекта и находките, открит на мястото в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Археолозите са проучили част от комплекс в местността Артъчки егрек.

Теренът е с площ от 12 декара в близост до село Дяково. Проучването беше част от договор между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Регионалния музей. Стойността на контракта е над 308 хил. лева. Открити са сребърни и бронзови монети, керамика, както и основи и зидове на няколко сгради.

Екип от същия музей извърши и проучване на могилен комплекс в близост до участъка на пътна връзка Дупница-София, от пътен възел "Дупница-север”. Там са разкрити няколко гроба с кремации от античността. Договорът за тяхното проучване е на стойност 76 хил. лева без ДДС.

Общата стойност на проучванията по ЛОТ 1 от АМ "Струма" е 721,5 хил. лева без ДДС, осигурени от държавния бюджет.

И за двата обекта срокът за проучване изтича на 30 юни 2012 г. След това екипите от археолози освобождават трасето според договореностите.

Мястото на разкопките ще бъде посетено днес от премиерът Бойко Борисов, както и министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

 

 

Водещи

Най-четени