Божидар Димитров изкъпа Борисов със свещена "царска" вода от Плиска (СНИМКА) 03.08 | 15:31

Историкът изпълни предсказание на Ванга, че ще открият животворния яз в двора на Базиликата

От iNews.bg

Най-накрая се сбъдна мечтата на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров да "изкъпе" ритуално в Плиска премиера Бойко Борисов, като го намокри с бликналата светена животворна вода от герана в Голямата базилика.

Щастливата възможност най-сетне се удаде на историка, след като министър-председателят склони на поканите му да отиде на разкопките на Голямата базилика в Плиска и да позволи да бъде напръсканот професора с рукналата чудодейна вода от извора на светата обител, където са има чистта да се поръсват само коронованите ни особи от първото и даже второто българско царство.

Димитров разкри намеренията си да изкъпе Борисов още преди две седмици. В телевизионно интервю той обясни, че вярва в чудодейния ефект на свещения извор в храма на първата българска столица и че задължително трябва да измие премиера с животворната вода, както някога са го правили и българските царе.

Според него това ще се отрази на здравето и успеха на самия Борисов, а от там и на просперитета на България.

Министър-председателят пристигна с любимите си министри от ГЕРБ - Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски и тримата направиха туристическа обиколка из комплекса "Стара Плиска”.

По време на разходката Борисов бе посрещнат зо свещения яз от историка, който беше за кратко негов министър в предишния кабинет. Така се изпълни заветната мечта на Димитров да умиелично лицето със "свещената вода на царете" лицето на своя приятел Борисов, за да има мъдрост, мир и берекет и по нашите български земи. 

Професорът обясни начинанието си със старо предсказание на Ванга, направено при негово посещение на Рупите, че един ден ще открият Голямата базилика в Плиска и кладенеца със свещена вода, с която ще измие очите на "новия успешен цар на българите".

Божидар Димитров заяви, че лично пророчицата му е предсказала, че България няма да се оправи, докато не бъде възстановена Голямата базилика в Плиска. 

154677915467821546781

Министър председателят също коментира посещението си в "Стара Плиска":

"Преди няколко месеца правителството отпусна 500 000 лева за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица. Реставрацията протича в няколко етапа, като ние разгледахме "Свещения кладенец”, в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца.

Част от комплекса са Голямата Базилика, която е дълга почти 100 метра, тайните входници, които представляват тунели, водещи към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня, кръгла каменна площадка и сграда във вътрешния град.

15467781546776

Интересно е, че някога първата българска столица се е простирала на 23 квадратни километра и е най-големият град в Европа през VII век. Константинопол, столицата на Източната римска империя по това време, е с площ едва 14,5 кв. км. Плиска е и първият град от камък в Европа след края на Римската империя. 

1546780

Надявам се, комплексът "Стара плиска” да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години", написа Борисов във Facebook.

Водещи

Най-четени