Бунт срещу монопола на основните вериги киносалони 06.02 | 15:10

Режисьорът Людмил Тодоров настоява за разследването им за монополно положение

От iNews.bg

Днешната премиера на новия български филм "Миграцията на паламуда" се превърна в повод не толкова за радост от появата на нова качествена българска продукция, колкото за обявяването на един протест срещу монопола на киносалоните у нас.

Режисьорът на лентата Людмил Тодоров, който е режисирал още "Шивачки" (2007), "Емигранти" (2002) и "Любовното лято на един льохман" (1990), обяви своеобразна война на двете основни вериги киносалони у нас, които държат близо 90% от киносалоните в страната.

Причината по думите му е злоупотребата с монополно положение, което им позволява да изискват крайно неизгодни условия, включително за да показват български филми по екраните си.

Ето и какво говорят конкретните факти, предоставени от режисьора: приходите за киносалоните от продажбата на билети възлизат на близо 70%, а останалите 30% се поделят по равно между разпространителя и продуцента.

Разпространителят взима 15% от нетните приходи, като си начислява разходи по рекламата на филма, които надвишават рекламните му разходи, отчитайки ги с кухи фактури, така че в крайна сметка за продуцента вместо 15% остават между 5 и 10% от общите приходи.

Тези 5-10% се разпределят между продуцента, копродуцентите, авторите на филма и се правят отчисления за българската държава като основен финансов донор.

Извън огромния процент от общите приходи, които прибират, киносалоните искат и такси за показването на филма в размер на 625 евро без ДДС за един екран. Това означава 15 000 евро за двайсет екрана, в противен случай филмът просто няма да бъде излъчен.

В случая не става дума за договаряне на определени условия по договор, а за извиване на ръцете – или си съгласен с условията на големите киновериги, или филмът ти просто няма да бъде показан там, стана ясно от думите на режисьора.

Тодоров подчерта, че е бил на крачка да се съгласи с тези недопустими условия, но наглото отношение, което е срещнал, го е изкарало извън релси. Взема решение да подложи на удар филма си като не го покаже в големите киносалони, но с идеята да извади проблема наяве.

Настоява да бъдат разследвани въпросните големи играчи на пазара за монополно положение, така като това би било направено на пазара на телекомуникациите или с електроразпределителните дружества, например.

Ще се опита да влезе в партньорство с Министерството на културата и да потърси подкрепа от различни филмови асоциации.

Людмил Тодоров подчерта, че българските данъкоплатци дават пари за българско кино (12 милиона лева тази година), а в крайна сметка филмите не могат да стигнат до тях. Вместо това големите вериги им предлагат най-евтиното и най-пошлото от американската киноиндустрия, а европейското кино почти не стига до екран.

В крайна сметка, докато въпросът не бъде уреден, "Миграцията на паламуда", в който участват актьори като Стефан Вълдобрев, Христо Мутафчиев и Велко Кънев, няма да бъде излъчен в двете основни вериги киносалони.

Филмът ще бъде разпространяван чрез т. нар. "пътуващо" кино, предстоят му две прожекции в рамките на София Филм Фест и ще бъде излъчен 4 пъти в следващите две години по Нова телевизия.

Водещи

Най-четени