България почете Апостола на свободата 19.02 | 13:42

В цялата страна стотици хора поднесоха цветя на паметниците на Васил Левски

От Цанка Донкова

В цялата страна стотици хора отдадоха почит на Апостола на свободата Васил Левски.

Десетки деца с развети знамена и много граждани с цветя почетоха тази сутрин паметта на Апостола на българската свобода в Къкринското ханче.

"Няма друга такава личност, която да е останала недосегаема от бурите на политическия и обществения живот. Няма друга личност, която и днес, 141 години след смъртта си, остава недостижим връх. Личност, която респектира и вълнува нацията." Това каза в словото си кметът Минчо Казанджиев. Литературна програма "Сторихме поклон" изнесоха възпитаници на ОУ "Васил Левски".

Жители на Силистра се поклониха пред паметника на Васил Левски в града. На почетен караул застанаха членове на местния клуб "Традиция”.

Бойците от местния гарнизон и граждани на Хасково също почетоха паметта на Апостола поднасяйки венци и цветя пред паметника му в двора на училището носещо името Васил Левски.

Десетки граждани и представителни военни части се събраха на Паметника на Васил Левски в Пловдив за тържеството по случай 141-та годишнина от обесването на Апостола.

Със Заупокойна панихида , общоградско поклонение , минута мълчание и поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски обществеността на Добрич почете 141 годишнината от гибелта на Апостола.

По случай 141-та годишнина на Апостола зам. кметът на Община Ловеч Пламен Петков връчи наградите на призьорите в ученическия конкурс за есе на тема "Ти ни трябваш, Апостоле". Литературна програма изнесоха деца от ОУ "Васил Левски", бе излъчен и филмът "Личните вещи на Апостола".

Вече 60 години в музея "Васил Левски" в Ловеч се съхраняват личните вещи на Апостола. Милиони са хората, които са имали възможността да се докоснат до делото и живота на националния герой чрез музейните експонати в града на люляците. На 19 февруари тази година музеят в Ловеч ще отбележи своята 60-годишнина от създаването си. За идеята, създаването и развитието на музея, посветен на Апостола на българската свобода, разказа за БТА Теодор Тончев, главен уредник и завеждащ отдел "История на България 15-19 век" при Регионален исторически музей - Ловеч.

Вечер, посветена на 141-годишнина от гибелта на Васил Левски се проведе снощи в Регионалния исторически музей във Враца. Мъжкият хор към Врачанска митрополия с диригент н.пр. епископ Киприян изпълни "Достойно ест" на втори глас – любимото песнопение на Апостола на свободата, което е пял във врачанска църква, и възрожденски песни. Актьорите от Врачанския театър Емил Пеняшки и Димитър Димитров пък припомниха онези дни от живота на Дякона Левски.

Вижте как българите почетоха Апостола в галерията ни.

Водещи

Най-четени