В Плевен възстановяват песенния конкурс за млади оперни певци 04.08 | 08:35

Кръстен е на името на оперна прима Гена Димитрова

От Беатрис Николoва

В Плевен ще бъде възстановен песенният конкурс за млади оперни певци на името на световноизвестната оперна прима Гена Димитрова, родена в този край. Това заяви новоназначеният директор на Плевенската филхармония Любомир Дяковски пред БТА.

"Вече съм водил разговори във връзка с подготовката на конкурса "Гена Димитрова", за да го организираме още през май, следващата година", уточни той. Освен това допълни, че че една от основните му каузи, за които ще се бори, е ще бъде върнат статутът на Плевенската филхармония като държавен музикален институт "с открита оперна сцена с името на "Христо Бръмбаров".

"Плевен има традиции и публика за опера, затова ще настояваме пред новото правителство да възстанови предишния статут на състава, какъвто е бил до 2011 г.,.

Заедно с главния диригент Деян Павлов с оркестъра ще работи в бъдеще като диригент-консултант Йордан Дафов. За да се подбори качеството на изявите на оркестъра, концертите ще бъдат преместени в най-подходящата за подобни цели зала в града - "Емил Димитров" в читалище "Съгласие", заявява Дяковски.

Сред идеите, които той е заложил в концепцията си, е развитие на културен туризъм, организиране на конкурс за малка българска симфонична пиеса, преглед на симфоничните оркестри в България, турнета, гастроли. Повишаване професионалното ниво на състава и участието му в престижни фестивали и записи също е сред приоритетите на новия директор.

Най-четени